Čevlje sodi naj kopitar

Avtor: Renata Rudolf | Objava: 03.06.2010

Obutev podjetnika ali podjetnice je kot primerno izbrana začimba najbolj klasične vsakdanje jedi.


Another man, 2010

Klasičen eleganten udoben čevelj je primeren za skoraj vsako garderobo podjetnika. Za moške je primeren klasičen čevelj na vezalke, včasih pa je priljubljen tudi brez vezalk, ki se le natakne. Ženske ne bodo zgrešile z izbiro klasičnega salonarja, ki naj bo v barvi kostima. Vedno bolj modne so elegantne balerinke, ki imajo včasih tudi zelo nizko peto. Odrezan ali koničast sprednji del čevlja je iz mode tako pri moški kakor pri ženski obutvi, nadomestila ga je nežna okrogla oblika.
 
Material in oblika
 
Kakor pri vseh oblačilih in modnih dodatkih je najpomembnejša kakovost. Kakovostna obutev pomeni manj trpljenja za noge, hrbtenico in boljše splošno počutje ob koncu delovnega dne. Če nosite poceni čevlje iz umetnega materiala, ne bodite presenečeni, če bodo vaše noge že po nekaj minutah hladne in znojne, saj so slabše prekrvavljene. Posledice nošenja slabe obutve, v katero vštevamo tudi premajhne in preozke čevlje, lahko čutimo tudi še čez nekaj let in se takrat sploh ne spomnimo več, kaj bi lahko bilo narobe. Poleg tega je zelo pomembno tudi, da obutev večkrat menjamo – celo v istem dnevu. Torej je nekako prav, da imamo v svoji garderobi vsaj dva para čevljev, ki jih redno menjujemo. Ženskam je dovoljeno imeti tudi več parov čevljev.
 
Najbolj primeren čevelj za žensko je klasičen salonar, ki nikoli ne razočara. Zato je najbolje, da se potrudite, si vzamete čas in najdete najprimernejši ter predvsem najudobnejši par čevljev zase. V trendu je neko obujanje 40-ih in 50-ih let prejšnjega stoletja, kar pomeni, da je konica obuvala spet okrogla in ženstvena. Velikokrat sta konica in tudi peta v drugačnem barvnem odtenku, kar nogo na videz pomanjša. Višina pete naj bo zmerna in naj ne presega vaših zmožnosti hoje, predvsem pa naj bo za vas udobna. Še vedno velja pravilo, da naj ženske nosijo najlonske nogavice k salonarjem, čeprav je v vročih poletnih dnevih tudi to odveč. Tega se je lepo držati vsaj na poslovnih sestankih. Sandali so v poslovnem svetu le redka izjema in če je le možno, se jim izognite. Še posebno strogo pa to velja za kakršnokoli obliko natikačev, tudi za priljubljene »japonke«.
 
Moški klasični čevelj z nekaj leska se imenitno poda k dvo- ali trodelni moški obleki. Barva čevlja naj bo v enakem tonu, kot je obleka ali vsaj kos oblačila. Če imate v garderobi en par črnih čevljev in en par v rjavem odtenku, ste zmagali.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *