Denar & finance
Zakaj je Pošta Slovenije odličen logistični partner?
Avtor: Pošta Slovenije - promocijsko sporočilo Objava: 13.04.2015
V primerjavi s konkurenčnimi ponudniki se lahko Pošta Slovenije pohvali z izredno dobro razvejano distribucijsko mrežo. Za 99 % paketnih pošiljk izvedejo poskus dostave že naslednji dan po oddaji pošiljke. Mesečno sprejmejo oziroma dostavijo več kot 500.000 paketov. S 6.000 zaposlenimi in 2.600 vozili imajo znanje in sredstva, da se v popolnosti prilagajajo potrebam svojih partnerjev.
Zakaj je Pošta Slovenije odličen logistični partner?
Prodaja terjatev za izboljšanje kratkoročne plačilne sposobnosti
Ali obvladate finance svojega podjetja?
(Ne)varnost brezgotovinskega poslovanja
Neplačevanje računov je slovenska folklora


Avtor: Anita Ivačič Objava: 10.07.2014
Na junijskem strokovnem srečanju Inštituta za poslovne finance Smartfin iz Portoroža, namenjenem finančnikom, lastnikom in vodstvu podjetij, je dr. Jožko Peterlin predstavil tematiko odnosov z bankami.
Avtor: dr. Jaka Vadnjal Objava: 06.06.2014
Razlogi, zakaj bi nekdo želel prodati svoje podjetje, so lahko zelo različni. Pri nakupu se je treba paziti skritih okostnjakov, saj ti lahko padejo iz omar šele v prihodnosti, po plačilu kupnine pa kupec postane lastnik podjetja z vsemi pravicami in tudi obveznostmi in poti nazaj ni več.
Avtor: Anja Žagar Objava: 07.05.2014
Tako kot najboljši filmi se tudi najbolj uspešne podjetniške zgodbe začnejo s kakovostnim scenarijem oziroma poslovnim načrtom. Slednji ni nič drugega kot opis prihodnosti vašega podjetja, ki pove, kaj nameravate početi in kako nameravate to početi.
Avtor: Anita Ivačič Objava: 11.04.2014
Če ne veste, kakšna je zaznana vrednost vašega izdelka za kupca, boste težko določili primerno ceno.
Avtor: Robert Horvat Objava: 11.03.2014
Do 31. marca lahko fizične osebe, ki opravljate dejavnost in če vaši prihodki ne presegajo 50.000 evrov, spremenite izbrani način obdavčitve. Predstavljamo postopek, na podlagi katerega si lahko sami izračunate, kaj je za vas ugodneje.
Avtor: Martina Budal Objava: 11.02.2014
Je računovodenje nujno zlo ali pomemben vir informacij za poslovno odločanje? Dr. Branko Mayr, dekan Visoke šole za računovodstvo, pravi, da bi moralo biti drugo, a je žal vse prevečkrat prvo.
Avtor: Jaka Žorž Objava: 11.11.2013
Kljub zakonskim poenostavitvam e-poslovanje še ni doseglo želenega razmaha. Vzrok je predvsem v uveljavljenih navadah in deloma v pomanjkanju ustreznih informacijskih rešitev, predvsem za majhna podjetja in njihove računovodske servise.
Avtor: Lidija Robnik Objava: 09.10.2013
Denar ima pomembno vlogo za gospodarstvo, saj če bo na razpolago dovolj kapitala, se bodo ustanavljala podjetja, če kapitala ne bo, prav tako ne bo podjetij. Podjetniki, ki imajo podjetniško idejo, vendar premalo denarja, to uresničijo s tveganim kapitalom.
Avtor: Igor Kadunc Objava: 09.09.2013
Vsi si želimo dobiti želeno za najnižjo ceno. Pa vendar vsi pravzaprav vemo, da običajno tisto, kar je najceneje, skoraj vedno ni najboljše. Od tod slavni pregovor, da nisem dovolj bogat, da bi kupoval najceneje. Da nam denarja skoraj vedno manjka, vemo. Zakaj potem ta preprosti pregovor pozabljamo, ko se odločamo za gradnjo, adaptacijo ...
Avtor: Lidija Robnik Objava: 12.07.2013
V času nerednega plačevanja je zelo pomembno, da podjetniki sproti spremljate svoje poslovanje skozi načela, kot so plačilna sposobnost, likvidnost in ustrezen denarni tok.
Avtor: Martina Budal Objava: 12.07.2013
Ko sije sonce, nam banke ponujajo dežnike, ko pada dež, nam jih vzamejo. Oziroma, ko večina podjetij ni imela težav s poslovanjem, so vsem ponujali kredite, danes, ko bi jih podjetja potrebovala, pa jih pogosto ne morejo dobiti.
Avtor: Miha Skale Dolinšek Objava: 10.06.2013
Poslovni načrt nas pripravi na prve ovire, težave in neprijetnosti v poslovanju, ne prepreči pa, da se te ovire ne bi pojavile. Kajti samo od nas je odvisno, kako krmarimo med ovirami ter kako uspešni smo pri tem.
Avtor: Lidija Robnik Objava: 07.06.2013
V prispevku bomo prikazali zelo aktualno problematiko, s katero se srečujejo podjetja pri svojem poslovanju, to je plačilna sposobnost, likvidnost in optimiranje denarnega toka poslovanja.
Avtor: Lidija Robnik Objava: 13.05.2013
Kljub veliki informacijski in vsebinski vrednosti in pomembnosti se denarnemu toku, žal, posveča premalo pozornosti, ker ga uporabniki ne razumejo.
Avtor: Janja Detiček Objava: 13.05.2013
Podjetja se za posojila na banko obrnejo iz številnih razlogov: zaradi investicije v novo opremo, za premostitev začasnih likvidnostnih težav itn. Kakršenkoli je že razlog, banke v trenutnih gospodarskih razmerah natančno ocenjujejo vse prosilce, tako velike kot male, zato je dobro vedeti, kaj bodo pod drobnogled vzele tudi pri vas.
Avtor: Lidija Robnik Objava: 11.03.2013
Avtor: Igor Kadunc Objava: 10.03.2013
Z januarjem so se kar precej spremenile obremenitve dela, zato smo pregledali možnosti, ki jih imajo podjetniki, ko se s potencialnimi izvajalci del dogovarjajo za plačilo. Seveda pa vsaka oblika plačila poleg razlike med stroškom in neto izplačilom prinaša še druge pravne in finančne posledice.
Avtor: Igor Kadunc Objava: 12.02.2013
Za mikro posojila smo večina prvič slišali, ko je bangladeški bankir Muhammad Yunus leta 2006 dobil Nobelovo nagrado za mir. Njegova banka je brez velikih komplikacij odobravala kredite drobnim podjetnikom za njihov začetek poslovanja v povprečni višini 200 dolarjev. Slovenski podjetniki lahko ta trenutek najamejo mikro kredite pri dveh ...
Avtor: Zdenko Štraus Objava: 12.02.2013
Če ste v dvomih, da bo dobavljeno blago ali opravljena storitev plačana, je najbolje ob sklenitvi posla prihodnje plačilo zavarovati. Skrbno razmislite, katerega od instrumentov zavarovanja plačil boste izbrali, eden ustreznejših je prav gotovo trasirana menica.
Avtor: Boštjan J. Turk Objava: 12.02.2013
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *