Čiščenje oken

Avtor: | Objava: 11.03.2008


(i-StockPhoto)

Začetni stroški: od 2000 do 10.000 evrov
Orientacijska cena storitve: od 0,30 evra na kvadratni meter steklene površine (za navadno izložbeno okno)
Trženje: spletna stran, vizitke, govorice od ust do ust, oglaševanje v lokalnih revijah in časopisih
Posebne zahteve glede izobrazbe: ne smete se bati višine; zaželene so plezalne spretnosti
Potrebna oprema: pribor za čiščenje oken, plezalna oprema, čelada
Je mogoče delati od doma: upravljanje je lahko od doma, delo je na terenu
Lahko popoldansko/vikend delo: da
Je treba zaposliti delavce: ne
Je v Sloveniji že konkurenca: da
Čas delovanja: vse leto  

Dejstva
Za razliko od velikih čistilnih servisov, ki ponujajo vse oblike čiščenja, se lahko usmerite v nišo in ponujate le čiščenje steklenih površin. Če se ozrete malce naokoli, boste opazili, da imajo sodobne, novejše nepremičnine, zlasti poslovni objekti vse več steklenih površin, ki potrebujejo redno ali občasno čiščenje. Čiščenja ne more opravljati kdorkoli, zlasti ko gre za čiščenje zunanjih steklenih fasad visokih stolpnic. Za to so potrebni profesionalni čistilci, ki nimajo strahu pred višino, dobro je tudi, če so vešči pri plezanju, saj se morajo med čiščenjem spuščati po vlečni vrvi.  
 
Trg
Storitev lahko ponudite tako zasebnikom kot podjetjem, pa tudi upravljavcem poslovnih stavb, ter že obstoječim čistilnim servisom, ki za čiščenje oken sicer nimajo posebej zaposlenega osebja, a želijo v celoti zadovoljiti potrebe svojih strank, ko te potrebujejo tovrstno čiščenje. Čiščenja steklenih površin na visokih stavbah čistilka, ki čisti pisarne, ne more opravljati.  

Čiščenje oken tudi za lastnike hiš in stanovanj ni nikoli ravno prijetno opravilo in čedalje pogosteje se obračajo na profesionalne servise.  

Nasvet
Preden se spustite v posel, opravite tečaj plezanja (če ga še nimate). Za več skrivnosti o poslu si preberite še članek »Potrpežljivost, dolga 10 let« (Podjetnik, marec 2005).

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *