Žamet

Avtor: Renata Rudolf | Objava: 02.02.2011

Žamet je nežen in trpežen material, vedno prisoten in znova moden.


Borsalino & Co. 2011

Obleka iz žameta ima v modnem svetu posebno mesto, vedno je prisotna in vedno znova se malo predelana vrača kot nov trend. Žamet je zelo prijeten material, zato ga radi nosijo moški in ženske. Ni omejen le na dvo- ali trodelno obleko, lahko se nosi kot posamezen del oblačila: samo suknjič ali le hlače. Zelo lepo se poda k volnenemu površniku ali pletenemu puloverju in je še posebno dobrodošel v hladnih dneh. Žamet ima to posebnost, da naredi moško obleko bolj ležerno, pa vendar dostojno za podjetnika, če pa je namenjena večerni priložnosti, z malo leska poudari svojo nežnost in lepoto.
 
Nekoč so žamet izdelovali iz svile. Med 1. in 2. svetovno vojno je vladalo pomanjkanje te surovine, zato so ga začeli izdelovati iz bombaža. Izkazalo se je, da je bombažni žamet trpežnejši in bolj uporaben za večji del ljudi. V 70-ih letih prejšnjega stoletja so kreatorji in modne hiše tekmovali, kdo bo ustvaril bolj nenavadno obleko iz žameta. Uporabili so najbolj široko paleto barv, od najbolj divjih in živahnih do umirjenih in nežnih tonov. Na srečo se je z leti trend umiril in žamet je ostal več ali manj tradicionalen in nevpadljiv kos oblačila, ki še vedno krasi marsikatero garderobo. Trenutno je zopet popularen in vedno bolj mrzle zime ga hvaležno sprejmejo.
 
Zanimiv tudi za mlajše
 
Med trendi se poleg klasičnega pojavlja tudi vojaški slog, kar se odraža v posebni mešanici strogega in ležernega sloga, ki zelo ustreza mlajšim podjetnikom in podjetnicam. Vsekakor pa moramo biti pazljivi pri klasičnih linijah dvo- ali trodelne obleke. Žamet je debela tkanina in ni najbolj privlačen za oblačenje v preveč plasteh, zato je priporočljivo previdno izbrati telovnik in se je bolje izogniti dvorednemu zapenjanju suknjiča.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *