Živilo kot poslovno darilo

Avtor: dr. Tanja Pajk Žontar | Objava: 06.11.2009

Tudi med živili lahko dobite zanimive ideje za obdarovanje poslovnih partnerjev.


Živila z označenim geografskim poreklom, kot so na primer piranska sol, kočevski gozdni med ali kraški pršut, so lahko lepa poslovna darila.

Bliža se čas praznikov, ko bomo obdarili svoje najbližje, sodelavce in poslovne partnerje. V zadnjih letih postajajo kot darila vse bolj priljubljena tudi različna živila. Seveda naj bo živilo, ki ga podarimo, visoko kakovostno in primerno embalirano. S tem pokažemo, koliko cenimo in spoštujemo obdarovano osebo, hkrati pa pokažemo tudi svoj izbrani okus.
 
Izbira ni preprosta
 
Izbrati primerno živilo za (poslovno) darilo ni preprosta naloga. Za začetek moramo paziti, da ima živilo, ki ga podarimo, daljši rok uporabnosti in da ni občutljivo na temperaturna nihanja. Od obdarovanca bi bilo namreč nerealno in nesmiselno pričakovati, da ima v bližini hladilnik, v katerem bo prejeto živilo hitro shranil, pa naj gre še za tako izbrano specialiteto. Če obdarujemo osebo, ki ne živi v Sloveniji, pazimo tudi na to, da bo obdarovana oseba živilo smela uvoziti.
 
Kupujemo za obdarovanca
 
Pri izbiri primernega živila za darilo moramo upoštevati predvsem okus osebe, ki ji je živilo namenjeno. Popolnoma nesmiselno je na primer podariti kraški pršut osebi, ki mesa ne uživa, celo žaljivo pa bi bilo takšno darilo nameniti osebi, ki ji uživanje svinjskega mesa prepoveduje versko prepričanje. Netaktno je na primer tudi osebi, ki ima sladkorno bolezen, pokloniti sladka živila, ali pa podariti izbrano buteljko vina osebi, ki je imela ali ima težave z alkoholom.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *