10 nevarnosti pri nakupu franšiz

Avtor: Petra Mauer | Objava: 08.09.2012

V svet franšiz vstopite pripravljeni. Poskrbite, da ne boste delali začetniških napak.



Če razmišljate o nakupu franšize, se ne prenaglite. Raje se vprašajte, ali je izbrani posel pravi za vas, boste zmogli nositi finančno breme na lastnih ramenih, boste dobili dovolj podpore, ste se pripravljeni učiti, kateri model podpira vaš talent in ali imate resnično željo po novem izzivu. Poleg tega bodite pozorni tudi na naslednje pasti:

1. Premalo denarnih sredstev. Če imate v lasti franšizo, si zagotovite zadostno vsoto denarja, s katerim boste lahko podprli vaš posel, dokler vam ne bo začel prinašati dobička. To obdobje lahko traja tudi do enega leta, celo dve leti, odvisno od posla, v katerega se podajate. Čakanje je naporno za tiste, ki si želijo takojšnjega uspeha, ali tiste, ki so navajeni dobivati redne mesečne prihodke.  

2. Premalo informacij.
Lastnik franšize je pogosto premalo seznanjen s pravnimi postopki, ne razume področja financ ali zakonov, povezanih s poslom. Rešitev je v strokovnjakih za franšize, ki pomagajo z nasveti in izkušnjami ter prihranijo marsikatero nevšečnost. 

3. Prevelika pričakovanja. Nerealna pričakovanja pomenijo, da ste slabo opravili domačo nalogo in se pozanimali o tem, kako franšiza deluje. Razumeti je namreč potrebno vse vidike poslovanja in poslovni model, saj boste le tako lahko ostali na trdnih tleh. Vprašajte se, kaj vam lahko franšizodajalec priskrbi, kaj morate vedeti, se naučiti ali prinesti s sabo, pozanimajte se o vsem, da boste dobili najslabši in najboljši možni scenarij. Nikar ne pretiravajte in se namesto ekstremov sprva zadovoljite z zlato sredino. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *