20 lastnosti uspešnih podjetnikov

Avtor: Nives Pahor | Objava: 10.12.2013

Kaj za vas predstavlja uspeh v poslu, kdo je po vašem mnenju uspešen podjetnik? Napačnega odgovora ni, vse je odvisno od vaših izkušenj in vašega pogleda na svet.


Dejstvo je, da imajo uspešni podjetniki kar nekaj skupnih lastnosti. V nadaljevanju navajamo nekaj najpogostejših. Nikar pa ne mislite, da ne morete uspeti, če nimate večine od navedenih lastnosti, saj se jih kar nekaj lahko še naučite.

 

Kot večina aktivnosti, ki jih opravljate, tudi na poti poslovnega uspeha obstajajo določene obveznosti, ki jih je treba izpolniti, če želite biti res uspešni na izbranem področju. Na primer, če želite voziti avto, morate opraviti vozniški izpit, če želite uspeti v športu, morate trenirati, če želite dostojno živeti po upokojitvi, se morate pravilno informirati o potrebnih investicijskih potezah in tako dalje. Prav tako so določene obveznosti, ki jih je treba usvojiti, razvijati in upravljati, če želite uspeti v poslovnem svetu.

 

Pa začnimo na začetku.

 

1. Delajte tisto, v čemur resnično uživate

Rezultat vašega posla (osebno zadovoljstvo, finančni zaslužek, uživanje itn.) bo vedno vsota tistega, kar ste vanj vložili. Torej če ne uživate v delu, se bo to prej kot slej odražalo tudi na (ne)uspehu vašega posla. Dejstvo je, da če ne uživate v poslu, imate velike možnosti, da ne boste uspeli. Enačba je enaka kot pri športu, če imaš odpor do smučanja, ne moreš postati vrhunski smučar kot Tina Maze.

 

Dušan Olaj, Duol: »V Duolu se posel igramo. To pomeni, da smo neobremenjeni pri kreiranju in ustvarjanju. Mi ne delamo zato, ker moramo delati, ampak se igramo, ker to radi delamo.«

 

2. Resno vzemite vse, kar počnete

Tudi tu se lahko veliko naučimo od naše vrhunske smučarke. Ne morete pričakovati resnega uspeha, če res ne verjamete v to, kar počnete, v izdelke in storitve, ki jih prodajte. Veliko »kvazi« podjetnikov na začetku podjetniške kariere vzame premalo resno lastno podjetje in kaj hitro se zgodi, da zaidejo na druga pota in izgubijo motivacijo.

 

Mišo Brus, Agito: »Še vedno trdim, da je največja napaka, če poskušaš delati na projektu brez iskrene želje, da ta uspe. Ne smeš ga delati kar po inerciji.«

 

3. Načrtovanje, načrtovanje in še enkrat načrtovanje


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *