5 nasvetov za izbor sodelavcev

Avtor: Aleksandra Bezek | Objava: 10.03.2014

Preden začnete z izbiro, je dobro ozavestiti naslednje: idealnega kandidata za delovno mesto ni. Kar morate poiskati oziroma izbrati, je najboljši približek idealu.


Saša B. Mejaš: »Če izberete kandidata, ki vam je podoben, s tem kolektiv pridobi osebo, ki ne bo vnesla nič posebej novega. Izbrati je dobro nekoga, ki je nekoliko drugačen, še vedno pa ne toliko, da se ne bi vklopil v obstoječi kolektiv.«

Izbor novih sodelavcev je zahtevno delo, za podjetje pa je dober izbor zelo pomemben. Napačne odločitve so drage tako za delodajalce kot za iskalce zaposlitve. Ob zaposlitvi neustreznega sodelavca pa trpi tudi delovno vzdušje v podjetju, saj napačna odločitev vpliva tudi na obstoječe zaposlene. Da bi naredili čim manj napak, nam je nekaj osnovnih nasvetov za dober izbor naštela Saša B. Mejaš, univ. dipl. psihologinja, iz podjetja O.K. Consulting.

 

Nasvet št. 1: Natančno opišite kompetence, ki so potrebne za učinkovito opravljanje dela na posameznem delovnem mestu.

Pod kompetencami ne mislimo le na opis strokovne izobrazbe in dodatnih znanj, kot so na primer znanje tujih jezikov ali računalniških programov ter morda vozniški izpit kategorije B. Pod kompetencami mislimo predvsem na druge lastnosti in zmožnosti, ki se lahko nanašajo tudi na osebnostne in vedenjske značilnosti. Zanima nas na primer sposobnost za timsko delo, komunikacijske veščine, sposobnost reševanja konfliktov idr. Dobro je določiti ključne kompetence in tiste manj pomembne, ki jih lahko zaposleni pridobi v razmeroma kratkem času. Upoštevati je namreč treba, da je težje spremeniti lastnosti kot so energičnost, komunikativnost ali družabnost, kot pa računalniško ali jezikovno znanje.

 

Nasvet št. 2: Premislite, v kakšnem okolju bo novi sodelavec deloval. Kakšni bodo njegovi sodelavci, poslovni partnerji?

To je pri izbiri novega sodelavca pomembno. Npr., če ste podjetniško naravnani in delujete v mislečem okolju, bo nov sodelavec, ki je naučen ali navajen delati le na podlagi navodil, kmalu postal moteč dejavnik za druge zaposlene. Enako tudi, če v podjetju delujete na timski način, nov sodelavec pa je individualist, se bo težko vklopil v skupno ali timsko delovanje. Če ste pripravljeni vložiti več energije v izbiro najustreznejšega kandidata, je odlično, če se boste lotili ocenjevanja tudi drugih kompetenc kandidatov v konkretnih ali simuliranih delovnih situacijah.

 

Nasvet št. 3: Ne izberite kandidata, ki vam je najbolj podoben in naj vas ne zavede prvi vtis.


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *