93 zahtev vladi

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 03.06.2010

Lansko porazno leto, v katerem so mala in srednja podjetja dosegla najslabše poslovne rezultate v zadnjem obdobju, zahteva učinkovito ukrepanje. Kako bo na konkretne zahteve podjetnikov odgovorila vlada?


Zahteve obrtnikov in podjetnikov so na letošnjih Dnevih slovenske obrti in podjetništva poslušali ministri Aleš Zalar (ministrstvo za pravosodje), Samuel Žbogar (ministrstvo za zunanje zadeve) in dr. Ivan Svetlik (ministrstvo za delo družino in socialne zadeve). Drugi ministri so poslali svoje predstavnike oziroma namestnike.

Nedavno poročilo Ajpesa o poslovanju samostojnih podjetnikov in gospodarskih družb je zgolj potrdilo tisto, kar smo že vedeli. Leto 2009 je bilo za gospodarstvo slabo. Na novo je bilo ustanovljenih manj družb kakor v letu prej, prenehalo pa jih je več. Uvedenih je bilo kar za četrtino več stečajnih postopkov družb. Leto 2009 so družbe sklenile z najslabšimi poslovnimi rezultati v zadnjih petih letih, saj so prvič ustvarile manj skupnih prihodkov kakor leto prej. Izkazale so tudi le še slabo tretjino neto čistega dobička iz leta 2008. Poslabšali so se tudi vsi ostali kazalniki. Družbe so v letu 2009 zmanjšale prihodke za 15 odstotkov, neto čistega dobička je bilo kar za 68 odstotkov manj kakor v letu 2008. Še posebej slabo leto je bilo za najmanjše, to je za družbe z manj kakor 10 zaposlenimi; te so v letu 2009 prvič izkazale neto čisto izgubo. Seveda tudi samostojnim podjetnikom ni bilo nič lažje. Tudi pri njih so se poslabšali vsi kazalniki uspešnosti.
 
Na majskih Dnevih slovenske obrti in podjetništva smo lahko slišali pretresljive podatke tudi iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Lani je dejavnost opustilo 9000 članov OZS, delo v obrti pa je izgubilo 19.000 delavcev. Obseg prodaje je v nekaterih dejavnostih upadel za 40 odstotkov. Zbornica je zato znova pripravila seznam zahtev obrtnikov in podjetnikov, ki ga vsako leto pošljejo slovenski vladi. V seznam so letos zapisali 93 predlogov za izboljšave poslovnega okolja mikro, malih in srednje velikih podjetij. Povezane so predvsem s Slovensko izhodno strategijo za obdobje 2010-2013 ter predstavljajo kratkoročne in dolgoročne izboljšave poslovnega okolja.
 
Kaj zahtevajo podjetniki in obrtniki?
 
Letos je v zahtevah OZS zbranih 93 predlogov, od tega je 54 novih, 39 pa je ostalo še nerealiziranih iz prejšnjih let. Zahteve so razdeljene v sedem vsebinskih sklopov, ki predstavljajo reševanje ključnih problemov.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *