Afriški borec za pošteno ekonomijo

Avtor: Martina Budal | Objava: 10.03.2014

Kar težko je verjeti, da eden najuspešnejših afriških poslovnežev prihaja iz ene najrevnejših afriških držav, ki jo praktično od njegovega rojstva pretresajo politične in gospodarske krize. A Strive Masiyiwa je vreden imena, ki ga nosi in v angleščini pomeni boriti se za nekaj.


Strive Masiyiwa: »Dva zelo vplivna politika sta zahtevala, da jima plačam podkupnino v višini 8 milijonov dolarjev, da bi obdržal pogodbo. Zavrnil sem ju.«

Njegovo zgodnje življenje je zaznamoval boj za neodvisnost britanske kolonije Južna Rodezija, ki je pozneje postala Zimbabve. Pri sedmih letih je zaradi ponesrečenega prevzema oblasti od belskih kolonizatorjev in vojne, ki je izbruhnila, z družino pobegnil v sosednjo Zambijo. Naključje je hotelo, da so bili njihovi tamkajšnji sosedje Škoti in podjetna mama je Striveja Masiyiwa poslala na šolanje v Edinburgh. Mnogo bolj kot knjige je mladeničeve strasti na mrzlem in vlažnem Škotskem razvnemala želja postati gverilski bojevnik in osvoboditi svojo domovino. Odvrnil ga je šele bratranec, vodja enega od kampov za urjenje gverilskih bojevnikov, ki je Striveju zatrdil, da je vojna praktično dobljena in Zimbabve ne potrebuje več vojakov, temveč izobražene ljudi, ki bodo znali voditi državo. Namesto med gverilce se je Strive tako vpisal med študente na univerzi v Walesu in pridobil izobrazbo elektroinženirja.

 

Napad na državni monopol

 

Ko se je vrnil domov, se je zaposlil v državnem telekomunikacijskem podjetju ZPTC, nato pa ustanovil lastno inženirsko podjetje. Ko je postalo v začetku 90-ih jasno, da leži prihodnost v mobilni telefoniji, je stopil k svojemu nekdanjemu delodajalcu ZPTC in ponudil partnerstvo pri razvoju mobilne telefonije. Zavrnili so ga in dodali, da bo, če se gradnje mobilnega omrežja loti sam, kršil monopol. Masiyiwa se ni pustil prestrašiti in namesto da bi se umaknil, se je spustil v sodni spor. Bitko je na vrhovnem sodišču izgubil, vendar so sodniki v sodbi zapisali tudi, naj, če si upa, spodbija zakon, na podlagi katerega je bil premagan, na ustavnem sodišču.

 

Ni mu bilo treba namigniti dvakrat. »Tistega dne, ko smo vložili zahtevo na ustavno sodišče, so prenehale čisto vse naše pogodbe z vlado in njenimi organizacijami. Bil je res slab dan in šlo je še navzdol,« se spominja. Ne le, da je izgubil čisto vse posle z državo, doma so ga pričakali policija in agentje, ki so v njegovi hiši iskali orožje. Agonija je trajala tri leta. V tem času je prodal svoje inženirsko podjetje in ustanovil Econet, v imenu katerega se je boril na ustavnem sodišču. To je 11-krat presodilo v njegov prid, preden je končno dobil licenco za operaterja mobilne telefonije v Zimbabveju. Čas, ki ga je Masiyiwa zapravljal na sodiščih, je ZPTC izkoristil za postavitev lastnega mobilnega omrežja. A zaman, Econet je prevzel trg v šestih tednih od dne, ko je vendar začel poslovati.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *