Ali (v službi) dovolj pijete?

Avtor: dr. Tanja Pajk Žontar | Objava: 08.07.2009

Utrujenost, pomanjkanje zbranosti in glavobol so lahko tudi posledica premalo popite tekočine. V službi imejmo zato vodo vedno pri roki.


V službi imejmo vedno pri roki kozarec vode. (BigStockPhoto)

V zadnjih letih se močno poudarja pomen uživanja zadostnih količin vode. Plastenko vode lahko danes kupimo skoraj za vsakim vogalom. Poleg tega si z vodo iz balonov na vse več mestih lahko postrežemo kar sami. V nekaterih podjetjih, ekološko bolj ozaveščenih, pa na hodnikih lahko najdemo tako imenovane pitnike.  

Količina popite vode vpliva na naše psihofizične sposobnosti. Zato se lahko na delovnem mestu, ko postanemo utrujeni in nismo več zbrani, upravičeno vprašamo, ali smo v zadnjih dveh urah popili kozarec vode.
 
Zakaj potrebujemo tekočino 

Če premalo pijemo, imamo lahko zaradi slabše hidracije glavobole, smo zaspani ali razdražljivi in zmedeni, imamo neprestan občutek utrujenosti in/ali zmanjšane fizične sposobnosti. Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki dolgotrajno uživajo manj tekočine, kot jo za normalno delovanje potrebuje njihovo telo, večje tveganje za nastanek težav z ledvicami, s prebavnim sistemom in celo srcem. Poleg tega so naše sposobnosti razmišljanja in dolgotrajne zbranosti boljše, če smo primerno hidrirani. Večdnevno pomanjkanje vode pa ima lahko za telo resne posledice, ki se lahko končajo tudi z odpovedjo krvnega obtoka.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *