Ali je tujec lahko direktor ali član uprave družbe?

Avtor: | Objava: 10.06.2003Delodajalce, ki želijo zaposliti tuje strokovnjake kot vodilni kader, npr. zaradi kapitalskih povezav s tujimi podjetji ali zato, ker imajo te osebe posebna znanja, je pogosto pri tem omejevala sporna določba Zakona o gospodarskih družbah, ki je določala, da tuji državljani ne morejo biti člani uprav družbe. Ta določba je bila zaradi diskriminatornosti odpravljena, tako da po tem zakonu ni več razlikovanja med domačimi in tujimi državljani. Tujci so lahko tudi ustanovitelji in družbeniki slovenskih gospodarskih družb.

Kljub novim zakonskim določbam pa tujci niso v celoti izenačeni z domačimi državljani. Drugi predpisi (npr. prav zakon o zaposlovanju in delu tujcev) nalagajo tujcem in njihovim delodajalcem dodatne obveznosti, kot so pridobitev dovoljenja za prebivanje, delovnega dovoljenja in prijava tujca.

Če torej želite kot vodjo v svojem podjetju imeti tujega strokovnjaka, ki nima slovenskega državljanstva, boste morali zadostiti mnogim formalnim zahtevam države.

PRAVNI VIR
Zakon o zaposlovanju in delu tujcev (UL RS 66/2000)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *