Ali je vredno izpolniti anketo GZS?

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 08.09.2005



Z oznako »v roke direktorju« ste pred kratkim prejeli povabilo Gospodarske zbornice Slovenije, da izpolnite anketo, ki nosi naslov KAKŠNO PRIHODNOST HOČETE?  

Pod  tem visoko donečim geslom se skriva nežna manipulacija, ki želi doseči, da boste doumeli, da si lahko svojo prihodnost zagotovite le ob pomoči »vašim potrebam prilagojene GZS«. Anketa torej ni namenjena zagotavljanju vaše prihodnosti, ampak zagotavljanju prihodnosti Gospodarske zbornice.  

Anketa vas vodi skozi sedem vprašanj, pri katerih so vprašanja 1 do 5 zastavljena, kot da je obstoj GZS samoumeven in, še več, državnotvoren. Vprašanje št. 1 od vas na primer zahteva, da poveste, ali slovenska podjetja potrebujejo enotno in učinkovito zbornico. Ne da bi to bilo posebej izrečeno, vprašanje vsebuje stališče, da je prav obstoječa GZS ta zbornica, ki si jo vsi želimo. Dodatni narcistični slavospev je vsebovan v vprašanju št. 2: »Ali soglašate s tem, da so v panožnih združenjih in regionalnih zbornicah GZS vključena vsa podjetja z namenom zastopanja interesov celotnega gospodarstva v Sloveniji in EU?«. Sporočilo tega vprašanja je naravnost grandiozno: kdo je ambasador slovenskega gospodarstva v EU - ja, nihče drug kot naša GZS. Se upate v to dvomiti? 
 
Šele pri vprašanju 6 pridemo do jabolka spora - postavljeni smo pred dilemo, ali želimo »celovito reformo obstoječe zbornice« ali »radikalno reformo zborničnega sistema« po predlogu Ministrstva za gospodarstvo? Anketa torej računa, da je izpolnjevalec ankete zdaj že v hipnozi in je prepričan, da brez tako širokogrudne matere, ki je »enotna in učinkovita« in ki nedvomno zastopa vaše interese itd. itd., noben gospodarski subjekt ne bo preživel - torej boste odkljukali odgovor, da si želite samo prenovo obstoječe zbornice, ker je ta že zdaj pravzaprav tako fajn.  

GZS je pri sestavljanju te ankete izkazala neizmerni strah za svoj obstoj. Iz tega strahu tudi sledijo vse napake pri sestavljanju te ankete. Predvidevamo lahko, da bodo na Ministrstvu za gospodarstvo »prebrali« konstrukcijo in še močneje udarili nazaj.  

In vi, boste izpolnili anketo? Opozarjam vas na dno lista z anketo, kjer je izpisana vaša šifra. GZS želi po sistemu Velikega brata zasledovati, kdo ji bo vrnil anketo. Na takšne ankete ponavadi v demokratičnih državah ne odgovarjamo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *