Ali obvladate finance svojega podjetja?

Avtor: Anita Ivačič | Objava: 08.10.2014

Domala vsaka, na videz še tako drobna poslovna odločitev, od nabave dopisnega papirja do poslovnega sestanka, nosi finančne posledice.


»Bilance lažejo, denar nikoli. Glavno primerjalno prednost podjetja predstavljajo strokoven in lojalen kader, zvesti kupci, blagovna znamka - tega ni v bilancah. Bilance lahko izkazujejo dobiček, čeprav ima podjetje prazen račun in zapadle obveznosti.«

Da podjetje ne bi zašlo v likvidnostne težave, mora finančnik znati brzdati včasih nerealne poslovne apetite in investicije usklajevati s finančnimi zmožnostmi podjetja.

 

Vloga finančnika v podjetju

 

Finančnikova vloga je med najpomembnejšimi v podjetju, saj v prvi vrsti skrbi za pozitiven denarni tok in s tem za zagotavljanje plačilne sposobnosti podjetja. V malih in srednje velikih podjetjih je običajno, da funkcijo finančnika opravlja kar direktor kot lastnik ali si jo deli z računovodjo, večja podjetja pa imajo ločene finančne službe. V vsakem primeru je priporočljivo, da upravljanje s financami podjetja prevzame oseba, ki premore nekaj preproste gospodinjske logike - potroši samo toliko, kot si lahko privošči glede na proračun, pri čemer poskrbi tudi za nekaj »zlate« rezerve, s katero lahko poplača tudi izredne, a povsem verjetne izdatke, na primer večji remont.

 

Usklajenost poslovnega in finančnega načrta

 

Vsaka odločitev na vseh ravneh delovanja podjetja prinaša določene finančne posledice, zato morata biti poslovna in finančna politika podjetja usklajeni. Direktor oziroma oseba, odgovorna za finance, na temelju poslovnega načrta oblikuje finančni načrt, ki pokaže, ali je poslovni načrt - bodisi razvoj inovativnega izdelka bodisi vstop na novi trg - sploh uresničljiv z vidika finančnih zmožnosti podjetja.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *