Ali so podjetniki lahko dobri franšiziji?

Avtor: Nives Pahor | Objava: 06.07.2006

V nasprotju z razširjenim prepričanjem franšizorji svojih franšizorjev ne izbirajo med pravimi podjetnik, saj ti radi tvegajo in so samosvoji. A ob pravilnem odnosu je lahko takšno sožitje zelo plodno.



Tokrat smo se dotaknili teme, ki je zanimiva tako za marsikaterega tako imenovanega »pravega« podjetnika, ki ga zanima nakup franšize, kot tudi za franšizorja, ki izbira franšizije. Poskusili smo poiskati odgovor, ali so lahko pravi podjetniki tudi dobri franšiziji. Kakšne so torej prednosti in slabosti, če franšizor med svoje franšizije sprejme »pravega« podjetnika.  

Veliko ljudi v franšiznem poslu (tako iskalci franšiz kot tudi sami franšizorji) ima pogosto napačno predstavo, da podjetja, ki ponujajo franšize, za svoje franšizije iščejo le prave podjetnike, kar seveda popolnoma ne drži, opozarja Jeff Elgin, svetovalec za franšizing, ki ima več kot dvajset let izkušenj v franšizingu, in sicer tako v vlogi franšizija kot tudi franšizorja. 

Pravi podjetniki radi tvegajo  

Pravi podjetniki so redki posamezniki, ki imajo radi tveganje, povezano z nastajanjem novega posla. Njihova glavna odlika je močna samozavest, kar je povezano z zaupanjem v svoje poslovne sposobnosti in prepričanjem, da lahko obidejo vse težave, ki se jim pojavijo na poti. To so ljudje, ki sovražijo, da jim drugi postavljajo pravila: kaj, kdaj in kako morajo delati. Ne bojijo se sprememb, ustvarjanja novih rešitev ali spreminjanja veljavnih poslovnih modelov, dušijo pa jih pravila. Jeff Elgin pravi, to so to zvezde globalnega kapitalizma.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *