Ali vlada dovolj hitro odpravlja administrativne ovire za podjetnike?

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 08.09.2008

Dolgotrajni administrativni postopki, ki jih spremljajo gore papirografije, so še vedno ena večjih ovir podjetništvu pri nas.


Boštjan J. Turk

Dobro se še spominjam časov, ko je bilo tam nekje ob prelomu stoletja treba samo za sodne takse za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo odšteti takratnih 120.000 tolarjev (okrog 500 evrov), postopki vpisa gospodarskih družb v sodni register pa so bili polni odvečne birokratske navlake. Danes se lahko pohvalimo z evropsko primerljivim zakonom o gospodarskih družbah, z zagotavljanjem podjetnikom prijazne e-uprave, podjetje pa se da ustanoviti že po internetu.  
 
Vladi vsekakor lahko priznamo določene zasluge pri odpravljanju administrativnih ovir za podjetnike, toda treba bo opraviti še veliko dela, saj je podjetniška klima v naši državi še daleč od idealne. Nedavno tega sem se denimo pogovarjal z znancem, ki mi je dejal, da ima pri postopku zaposlovanja novih delavcev pogosto občutek, kot da počne kaj subverzivnega, državi sovražnega. Najprej zdravstveni pregled, ki ga mora sam plačati, pa potem gora dokazil, evidenc, potrdil. Da sploh ne omenjam zaposlovanja tujcev, kjer so postopki pridobivanja dovoljenj še vedno občutno predolgi. To, da je naša država odklonilno razpoložena do zaposlovanja tujcev, pa ne nazadnje dokazuje podatek, da je eden izmed najobsežnejših členov v zakonu o zaposlovanju in delu tujcev prav tisti, ki določa, kdaj delodajalec ne sme na novo zaposliti tujcev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *