Art Village - umetniška resničnost

Avtor: Edin Džamdžič | Objava: 10.05.2002

V Sloveniji nastaja edinstven kulturno-poslovni projekt, katerega avtor je svetovno znani slikar Jure Cekuta v sodelovanju s sinom Juretom.



Si lahko predstavljate, da bi zbrali najboljše umetnike današnjega časa, da bi skupaj ustvarjali v eni idilični vasici? In to v Sloveniji? Ne? Presenečeni boste. Naj vam predstavimo enega najbolj smelih projektov zadnjih let na tej strani Alp. Avtor projekta Art Village je svetovno priznani slikar Jure Cekuta. Prvi uspeh je Cekuta doživel že pred dvajsetimi leti v ZDA, večini Slovencem oddaljeni in nedostopni deželi. V neki galeriji v Kaliforniji je bil sprejet v “Two Thousand Dollars Club”, kar pomeni, da so njegove umetnine dosegle ceno dva tisoč ameriških dolarjev. Od takrat je šla njegova pot le še navzgor, cene njegovih umetnin pa danes dosegajo večmilijonske zneske v slovenskih tolarjih.

Art Village

Umetniška vas - kompleks, kjer bodo ustvarjali umetniki z vsega sveta - je projekt, ki je plod dolgoletnega razmišljanja in izkušenj, ki si jih je slikar Jure Cekuta pridobil na svoji umetniški poti. Ideja se je porodila pred nekaj leti v sodelovanju s sinom Juretom Cekuto mlajšim. Diplomska naloga sina Jureta na Visoki strokovni šoli za podjetništvo v Portorožu, ki je v bistvu poslovni načrt Umetniške vasi, daje celotnemu projektu piko na i in veliko možnosti za uspešno uresničitev. Mlajši od obeh Juretov, oziroma “junior”, kot sebi rad pravi, je bil naš sogovornik in je trdno prepričan v uspeh.

Jure Cekuta, slikar in, ko se označuje, vizionar umetnosti si je kot edini slovenski član IMBS, mednarodnega simpozija slikarjev in kiparjev že dolgo želel povezati starodavni grajski duh ter moderno umetnost. V idilični pokrajini Zaloške gorice, tako rekoč na stičišču nekdanjih trgovskih poti med vzhodom in zahodom, severom in jugom, bo tako na približno šestih hektarjih zemljišča postavil prizorišče ustvarjanja najpomembnejših slovenskih in svetovnih umetnikov.

Izbira kraja, na katerem bo stala Umetniška vas, je bila zelo premišljena. Zaloška gorica leži nedaleč od Celja in domovanja slikarja Jureta Cekute in ima izjemno bogato kulturno zgodovino. V 18. stoletju je bila tam ena najbogatejših graščin na Slovenskem. Gostoljubni graščaki, daleč naokoli znani kot veliki ljubitelji umetnosti, so pod svojo streho gostili mnoge umetnike tistega časa. “Sčasoma je v gradu nastala bogata zbirka številnih umetnin, ki so jih hvaležni ustvarjalci podarili lastnikom. Družbene spremembe in zob časa so botrovali propadu gradu, umetnine iz gradu pa še danes hranijo in razstavljajo v številnih slovenskih muzejih,” razlaga Jure Cekuta mlajši.

Vse je podrejeno ustvarjanju

V Umetniški vasi se bosta prepletali umetnost in kultura ter sodobne komunikacije, popestrene z odlično kulinariko ter hotelsko in rekreativno dejavnostjo. Vas naj bi bila posebna in enkratna v mnogih pogledih.

Kompleks je zamišljen iz 20 do 30 objektov, od tega bo 20 dvoposteljnih, luksuzno opremljenih brunaric. Vsaka brunarica bo individualna galerija umetnika, po katerem se bo delno tudi imenovala. Izdelane bodo iz naravnih materialov in se bodo harmonično vključile v okolje. Osrednji prostor Umetniške vasi bo Slovenska hiša, v kateri bo osrednja galerija, namenjena razstavam in družabnim dogodkom. V njej bo tudi prodajalna izdelkov, ustvarjenih v Umetniški vasi in trgovina umetniško označenih izdelkov Art Village. V kletnih prostorih hiše bosta urejeni vinska klet in Slovenska krčma, ki jo bo dopolnjevalo še nekaj pokrajinsko-kulinaričnih tipičnih objektov. Predvidene so tudi manjše restavracije z 20 sedeži, v katerih se bo dopolnjevala slovenska pokrajinska kultura s kulinariko iz zanimivih slovenskih pokrajin.

Za Slovensko hišo bosta dva skupna ateljeja, kjer bodo urejene razmere za ustvarjanje v skupinah in vsa potrebna oprema (peči za žganje keramike in stekla, stojala za slikanje itd.). V vsakem ateljeju bo lahko ustvarjalo deset do petnajst umetnikov vseh zvrsti umetnosti. Vsi objekti bodo med seboj povezani in opremljeni z najsodobnejšo tehnologijo (internet, optične povezave …).

12 simpozijev letno

Glavna dejavnost Umetniške vasi bo redno organiziranje mednarodnih umetniških simpozijev, seminarjev in specialističnega izobraževanja v sodelovanju z najuglednejšimi institucijami iz vsega sveta. To bo mogoče predvsem zaradi dolgoletnega mednarodnega delovanja in navezovanja stikov slikarja Jureta Cekute. Vas bo delovala na načelu hotelskega naselja in bo gospodarsko zasnovana, kot podjetje, ki trži hotelsko-turistične zmogljivosti, njeni gostje pa bodo pretežno umetniki in tudi ljubitelji umetnosti (bodisi slikarske, glasbene, filmske, kiparske …) iz vsega sveta.

V Umetniški vasi bodo priredili približno 12 simpozijev letno (poletne likovne šole, glasbeni festivali, računalniška grafika in drugo), ki bodo trajali po 14 dni in tako dosegli približno 50 odstotkov nočitvenih zmogljivosti. Drugo polovico gostov pričakujejo iz skupine amaterskih umetnikov in enodnevnih obiskovalcev, ki bodo v vas prišli občudovat umetnost in jo združili z uživanjem v prijetnem okolju in prefinjeni kulinarični ponudbi. “Po mojih podatkih je v Sloveniji blizu 2000 registriranih umetnikov in okoli 10 do 20 tisoč amaterskih umetnikov, ki ustvarjajo za svoj hobi,” pripoveduje Jure Cekuta mlajši. Veliko zanimanje slovenskega prebivalstva za umetnost pa samo potrjuje možnost uspeha delovanja Umetniške vasi. Ob koncu mesečnega simpozija oziroma delavnice je predvidena prodajna razstava ustvarjenih del v osrednji Slovenski hiši.

Biofarma in rekreacija bosta zagotavljala dobro počutje in zdravo življenje ustvarjalcev. Na biofarmi bodo pridelovali zdravo in domačo hrano za potrebe kompleksa. Umetniki si bodo lahko omislili tudi jahanje, fitness, tek, vožnjo z balonom, kolesarjenje, smučanje na Rogli, golf, plavanje …).

Sodobna tehnologija

Želja ustvarjalcev tega projekta je, da bi z video konferencami sodelovali z različnimi univerzami in ustanovami po svetu. “Že leta 1995 je v ljubljanskem TR3, ob otvoritvi očetove razstave, potekala prva medcelinska video konferenca, ki jo je oče organiziral med Havajsko univerzo in Slovenijo,” je ponosen Jure Cekuta mlajši.

Umetniška vas ima postavljeno krajevno multimedijsko omrežje ATM, ki združuje vsa poslopja. V vsaki brunarici in galeriji bo dostop do interneta, povezan s kamerami, projektorji in drugo opremo za multimedijsko doživljanje dogajanja, ki bo prek posebnih strežnikov posredovano v svet vsem, ki si želijo soustvarjati ter doživljati dogajanje v Umetniški vasi.
“Naša želja je tudi, da bi izdelali programsko podporo za interaktivni sprehod po Umetniški vasi prek interneta. S tem bodo možni navidezni sprehod po Umetniški vasi ter projekcije posameznih delavnic v živo od koderkoli.”

Edinstveno v svetovnem merilu

Umetniška vas vstopa na nov trg, kjer še ni točno opredeljenih meril in načinov trženja takšnih storitev. Prav to je poudarjeno, saj bo trženje potekalo mednarodno prek svetovno znanih turističnih agencij in strokovnih ustanov po vsem svetu. Slikar Jure Cekuta je že kmalu spoznal, da je treba sliko, potem ko jo ustvariš, tudi prodati. Ali, kot je nazorno prikazal v svoji monografiji: “Slike visijo v galeriji, tudi ceno imajo. Le kupi jih nihče.” Tako je pomemben dejavnik njegovih razstav postal način predstavitve. Naj omenim še, da je imel med umetniki v Sloveniji prvi svojo spletno stran.

Umetniška vas, tako Cekuta mlajši, trenutno nima konkurence, saj takšnega kulturnega projekta ni mogoče zaslediti nikjer po svetu, ne v literaturi, ne na svetovnem spletu. Tudi umetnostnim kritikom ni poznana. V neposredno konkurenco bi lahko šteli le nekaj svetovno znanih slikarskih šol in akademij ter turistično-gostinske komplekse v ožji okolici Celja. Analiza, ki so jo izvedli snovalci projekta Umetniška vas, je namreč pokazala, da v okolici Celja ni restavracije, ki bi bila na dovolj visoki ravni in bi omogočala poslovna, umetniška srečanja in prireditve.

Financiranje odvisno od odziva podjetij

Začetna naložba bo po besedah Jureta Cekute mlajšega znašala 590 milijonov tolarjev, povrnila pa naj bi se v osmih do desetih letih. Glavni vir financiranja Umetniške vasi bo nekakšna pristojbina, ki jo bo prispevalo določeno podjetje v enkratnem znesku. V zameno bo podjetje dobilo možnost promocije po vsem svetu. Vsaka brunarica bo dobila poleg imena svetovno znanega slikarja tudi naziv podjetja, na primer Picasso-Telekom. Podjetja bodo lahko brunarice večkrat letno uporabljala v reprezentančne namene, njihova sporočila bodo objavljena v vseh publikacijah, en dan v letu pa bo posvečen sponzorju brunarice. Jure mlajši meni, da bo odziv podjetij dober, saj so prvi poskusni stiki že obrodili sadove.

Drugi viri financiranja so prihodki od prodaje simpozijev in seminarjev, od prodaje umetniških del, nekaj pa bodo navrgli tudi kulinarična ponudba in hotelske storitve.

In kakšen je cilj? Po besedah Jureta mlajšega, naj bi v petih do desetih letih dosegli takšno rast povpraševanja, da bo čakalna doba za posamezni simpozij približno dve leti. Razmišljajo tudi o podobnih projektih oziroma franšizah drugod po svetu. Zgledovali naj bi se tudi po verigi lokalov Hard Rock Cafe.

Sklad Umetniška vas

Po koncu posameznega simpozija bo vsak ustvarjalec v korist Umetniške vasi odstopil eno umetnino. Oblikovala se bo zajetna zbirka del mednarodno priznanih umetnikov, ki jo bodo tržili v svetovno znanih galerijah. Izkupiček bo ustanovni kapital fundacije Art Village, ki bo skrbela za štipendiranje in šolanje mladih talentov z vsega sveta.

Projekt Art World for Peace on Earth and Human Rights

Projekt nastaja že vrsto let in, kot je razvidno že iz naslova (Svet umetnosti za mir na svetu in človekove pravice), je njegov namen mirovno poslanstvo po vsem svetu. Nastajajočo grafiko z imenom Mir na svetu, slikarja Jureta Cekute, ki bo končana tik pred iztekom projekta, bo kot darilo prejelo več kot tristo najvidnejših državnikov vsega sveta (predsedniki, premieri, kralji …).

Zahvala
Jure Cekuta mlajši se želi za vso podporo in pomoč pri izdelavi poslovnega načrta zahvaliti prof. Viljemu Pšeničnemu, prav tako tudi Janezu Tomšiču za pomoč pri finančnih projekcijah in analizah Umetniške vasi.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *