Avstralska vadba za otroke

Avtor: Petra Mauer | Objava: 06.12.2011

Mojca Bosina iz Celja je pred dvema letoma podpisala franšizno pogodbo z avstralskim podjetjem GymbaROO, ki se ukvarja s skrbno načrtovano telovadbo za otroke, stare od šestih tednov do petih let. V Evropi sta takšna centra za zdaj le še v Berlinu in Budimpešti.


Mojca Bosina je z dvema vadbenima centroma v Celju in Ljubljani avstralsko vadbo za otroke uspešno prenesla v Slovenijo.

Učne ure temeljijo na spodbujanju živčnega sistema skozi specifične fizične aktivnosti otrok, s katerimi se spodbujajo njihove zaznavne in motorične ter posledično intelektualne sposobnosti. Malčki razvijajo koordinacijo ter izboljšujejo komunikacijo in vedenjske vzorce, dokazano tudi bolje spijo.
 
Ker je sogovornica po poklicu profesorica športne vzgoje, jo je ta vrsta vadbe še posebej pritegnila. »Preden sem odprla lastno podjetje, sem bila študentka Fakultete za šport. Delo z otroki me je že od nekdaj veselilo in se mi zdelo zanimivo, navdušujoče, zato sem se odločila, da bom v diplomski nalogi predstavila pri nas še neznano vadbo iz Avstralije – GymbaROO. Po uspešnem zaključku študija sem se povezala z ljudmi iz vodstva omenjenega podjetja, se med trimesečnim bivanjem na Novi Zelandiji dodobra seznanila s programom, opravila licenco, podpisala z njimi franšizno pogodbo ter pri nas začela z izvajanjem te vadbe pod imenom KindyROO,« pripoveduje Bosina.
 
Dogovorila se je tudi, da bo zaradi velikih stroškov, povezanih s transportom in carino, igrala za telovadni poligon dala izdelati v Sloveniji. »Takoj, ko so bila končana, so  prišli iz Avstralije, da bi jih preverili in se na lastne oči prepričali, da je vse tako, kakor mora biti. Preverili so, ali se držim zahtev, navedenih v pogodbi. V njej je med drugim zapisano, da moram ohranjati njihovo dobro ime, izvajati vaje na predpisanem visokem nivoju in podobno,« nadaljuje.
 
Celjanka razloži, da je bil začetni vložek precejšen, saj je poleg pristopne franšiznine, ki je znašala 10.000 evrov, potrebovala še poligon, blazine ter druge pripomočke, kot so žogice, majice, vreče za sedenje, pisano padalo, instrumente, rutice, velikega medvedka in podobne, otrokom privlačne stvari, s katerimi motivira udeležence. Za delo potrebuje še precej veliko telovadnico oziroma prostor, v katerem lahko nemoteno izvaja vadbo.
 
»Največji problem se pojavi pri začetnih korakih, saj opravljanje tovrstne dejavnosti predstavlja za samostojnega podjetnika veliko finančno breme. Banke niso naklonjene tistim, ki na novo ustanavljajo podjetje, saj je kredit izjemno težko dobiti. Ko sem jim razložila, kakšen način bančništva imamo pri nas in koliko ovir čaka podjetnika, ko vstopi v banko, so mi, na srečo, predstavniki podjetja GymbaROO pomagali in me, izjemoma, finančno podprli. Prav tako sem se od njih tudi naučila vsega, kar moram vedeti za opravljanje tega posla. Znanja in izkušenj imajo namreč ogromno, saj ta vadba v Avstraliji poteka že skoraj trideset let,« pravi podjetnica.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *