Banka ni edini vir

Avtor: Nataša Gjura | Objava: 09.02.2010

Naložbe tveganega kapitala v slovenska mala podjetja so resda zelo redka, a to ne pomeni, da so vam vrata zaprta. Vredno je poskusiti.


Miha Mikek, Celtra: »Tvegani kapital je prava oblika financiranja za podjetja, ki so na stopnji razvoja, kjer dolžniško financiranje v obsegu, kot ga potrebujejo, ni možno oziroma je preveč tvegano.«

Celtra je eno tistih slovenskih podjetij, ki so bolj znana v tujini kakor doma. Razvija in trži celostno programsko platformo za mobilni marketing, namenjeno oglaševalskim agencijam, tržnikom in telekomunikacijskim operaterjem. Med njihovimi strankami so nekateri svetovno znani filmski studii, kot so 20th Century Fox, Warner Bros. in Paramount Pictures.
 
Ko je Miha Mikek leta 2006 ustanavljal podjetje, se je soočal z enako težavo kakor večina drugih podjetnikov – kje dobiti denar za uresničitev podjetniške ideje. Za razliko od drugih pa se ni ustavil pri bankah, ampak je prepričal družbo za upravljanje tveganega kapitala RSG Kapital, da je v Celtro vložila 900 tisoč evrov.
 
Zakaj tvegani kapital? »Tvegani kapital je prava oblika financiranja za podjetja, ki so na določeni stopnji razvoja, kjer dolžniško financiranje v obsegu, kot ga potrebujejo, ni možno ali je preveč tvegano,« pravi direktor Celtre.

Pri tem poudarja, da je tvegani kapital najdražja oblika financiranja zaradi izjemno velikega tveganja, ki ga prevzema investitor in je kot tako primerno zgolj za najbolj ambiciozne podjetniške projekte, ki potrebujejo veliko količino kapitala in dobro mero kredibilnosti za prodor na razvitih trgih.
 
Ker podjetje Celtra deluje predvsem na ameriškem trgu, kjer ima tudi pisarno, je po mnenju Mikeka finančni partner ključen za odpiranje določenih vrat, veliko pripomore z raznoraznimi kontakti in pomaga tudi pri oblikovanju strategije podjetja. »Tvegani kapital prinaša poleg znanja in poslovne mreže investitorjev tudi zanimanje medijev, velikih podjetij, blogerjev, strokovne javnosti in drugih. S tveganim kapitalom je lažje tudi zaposlovanje ključnih kadrov, ki jih podjetje potrebuje,« je prepričan v prednosti take oblike financiranja Miha Mikek. Na razvitih trgih tvegani kapital pomeni bistveno več kot le denar. »To je do neke mere 'garancija' za stranke, partnerje in zaposlene v podjetju, da je to perspektivno in sposobno financiranja svoje dejavnosti,« poudarja sogovornik.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *