Bi plavali na domačem dvorišču?

Avtor: Anita Ivačič | Objava: 08.12.2014

Če že ni mogoče hvaliti minulega poletja, je hvalevredna poslovna pobuda mariborskega podjetja Objem narave, ki že pet let razvija inovativno tehnologijo projektiranja in izgradnje trajnostnih vodnih objektov. Junija so se podpisali pod naravni plavalni ribnik v prestižnem 'glamkampu' Garden Village Bled, avgusta pa so plavalci zaplavali v Vodnem parku Reš, prvem javnem naravnem kopališču v Sloveniji.


Tadej Volčanšek: »Najbolj sem ponosen na to, da mi je iz počitniške zamisli uspelo ustvariti perspektivno podjetje, ki s svojimi produkti resnično osrečuje uporabnike.« (Slika: Foto Tatjana, Natalija Jelušič Babič)

Tehnologija naravnih bazenov, ki ne potrebujejo kemijskega, temveč se čistijo na naraven način, je v tujini poznana že skoraj tri desetletja. Leta 1985 jo je razvil Peter Petrich, direktor globalno razširjenega podjetja Biotop. Mariborsko podjetje Objem narave je inovativno zeleno tehnologijo iz Avstrije preneslo v Slovenijo in jo nadgradilo z lastnim inženiringom.

 

Srbeča koža je spodbudila poslovno zamisel

 

»Pred mnogimi leti sem s starejšim sinom obiskal javno kopališče, na katerem sva zaradi prevelike vsebnosti kemikalij v vodi oba dobila kožno reakcijo. Takrat sem prvič pomislil, ali obstaja kakšna alternativa klasičnemu bazenu. Na spletu sem naletel na tehnologijo naravnih bazenov, vendar zaradi takratne zaposlitve na to nisem gledal kot na poslovno priložnost. Šele več let pozneje, ko sva s partnerico potovala po Avstraliji in tam obiskala več zasebnih hiš s plavalnimi ribniki, je dozorela odločitev, da zaženeva lastno podjetje za izgradnjo tovrstnih kopalnih objektov,« se na začetke podjetja leta 2009 ozre direktor in solastnik Tadej Volčanšek.

 

S partnerko Matejo Lukić sta bila takrat zaposlena kot pravnica oziroma nabavnik v družinskem gradbenem podjetju Lumar, ki se ukvarja z razvojem in gradnjo individualnih, nizkoenergetskih hiš, tako da jima je bil koncept zelene, trajnostne gradnje blizu. V zagon podjetja - v prvi vrsti ureditev pisarne in nabavo osnovnih pripomočkov za izdelavo in vzdrževanje bazenov - sta vložila okoli sto tisoč evrov lastnih sredstev, nekaj je prispevala tudi družina. Vložena sredstva pa so se povrnila v dobrih treh letih.

 

Nazaj k naravi

 

Naravni bazeni imajo več oblik in se od klasičnih razlikujejo predvsem v tehniki priprave vode. Tako imenovani plavalni ribniki so običajno manjših dimenzij, velikosti 20 kvadratnih metrov oziroma 4 metre premera, in omogočajo le nekaj zavesljajev. Drugi tip so večnivojski naravni bazeni večjih dimenzij, namenjeni kopanju in plavanju. »Letos smo izdelali prvo javno kopališče Vodni park Reš v velikosti 3.300 kvadratnih metrov, ki sprejme do 850 kopalcev dnevno.« Investitor je bila Občina Radlje ob Dravi. »Vrednost kopališča je znašala prek milijon evrov, vključno s postavitvijo glamping hiš. V dobrih treh mesecih smo zgradili kopališče in kamp ter ga avgusta tudi uradno predali in odprli z Občino Radlje,« predstavi najpomembnejšo referenco svojega podjetja. »S tem projektom smo postavili nov mejnik na področju javnih kopališč, saj so se tudi na državni ravni že začeli zavedati pomena drugačnih, bolj ekoloških pristopov na področju kopalnih voda,« je ponosen Volčanšek, saj je na njihovo pobudo ministrstvo za zdravje začelo voditi postopek za spremembo zakonodaje na področju javnih kopališč, ki bo vključevala tudi standarde za umetno narejena naravna kopališča.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *