Bioritem in obvladovanje časa

Avtor: Mirjana Mladič, Jure Legvart | Objava: 05.02.2009

Če ne veste, zakaj se popoldne ne morete zbrati za zahtevno delo, potem je razlog v vašem bioritmu. Ni namreč vseeno, kdaj v delovnem dnevu se lotite katerega opravila.



Vsi vemo, da nismo v vsakem trenutku dneva enako sposobni, čili in ustvarjalni. Seveda mislimo na običajne dni, to pomeni, da smo normalno spali, da se zvečer nismo preobjedli ali preveč spili, da ponoči ni bilo treba nekajkrat vstajati (sindrom mlade matere), in podobne motnje, ki lahko povzročijo, da naš dnevni bioritem odstopa od običajnega.
 
Jutranji in nočni tipi
 
Na splošno ločimo »jutranje« in »nočne« tipe ljudi. Prvi nimajo težav z vstajanjem, delati lahko začnejo tudi pred šesto uro zjutraj in takrat so najbolj polni energije, idej, ogromno lahko naredijo že pred 8. uro, ko drugi komaj pridejo na delo. Moja prijateljica, zasebna računovodkinja, je takšne vrste. Pogosto v obdobjih, ko ima dosti dela, prihaja v službo ob petih ali celo ob štirih zjutraj, da lahko do osmih, ko jo začno klicati stranke, opravi vse tisto delo, za katero potrebuje čas in mir. Seveda ima zgodnje vstajanje tudi svojo ceno. Takšni ljudje morajo zvečer »s kurami« spat, saj okrog devete, desete ure zvečer komaj še držijo odprte oči. Če se pregrešijo, imajo lahko težave tudi še nekaj dni.
 
Njihovo nasprotje so »nočni ptiči«. Zjutraj pred osmo uro s težavo odprejo oči, da začno ustvarjalno misliti, potrebujejo vsaj eno močno kavo ali ustrezno poživilo. Pogosto so ob tej uri nataknjeni ali odrezavi, zato jih je bolje pustiti pri miru, dokler se v celoti ne prebudijo. Zato pa zvečer radi potegnejo z delom ali drugimi opravili tudi čez polnoč in so navadno v teh mirnih urah zelo ustvarjalni. Redko gredo spat pred polnočjo. Pogosto »ponočevanje« prinese z leti tudi neželene stranske učinke. Po nekaj dneh ali bolje nočeh z malo spanja, ko si potem privoščijo dolg počitek, se lahko zbudijo z glavobolom, če so nagnjeni k migrenam.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *