Bojim se mikrofona

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 06.09.2012

Pravzaprav gre vse lepo in prav. Dobro se počutite pred ljudmi, veste, kaj boste povedali. Toda – ta mikrofon!



Kaj in kako z njim? Mikrofon se vam zdi le še dodatna stvar, za katero morate skrbeti - ob že toliko drugi zadevah, ki vplivajo na vaš nastop. Če mikrofon stoji, morate stati pred njim. Če je prenosni in ga držite v rokah, morate to roko držati ves čas v bližini ust. Če mikrofon pripnete na obleko, vas moti kabel do postajice z baterijo in anteno, ki jo imate za pasom. Kolikor hočeš izzivov, poleg tega pa še strah, da kaj ne bo delovalo. Da se bo »čudno« slišalo.  

Naj vas ne bo strah! Najprej ustvarite primeren odnos do mikrofona. Naj bo mikrofon vaš zaveznik, sredstvo, ki okrepi vaš nastop, ki »podaljša« vaš doseg, prinese moč vašega nastopa v občinstvo. Pomislite, da se preko mikrofona nekako »zlivate« z občinstvom. Da vas bolje sliši, da jim ni treba napenjati ušes in se lahko udobno posvetijo vsebini in vam.  

Enako velja za vas – mikrofon najprej pomeni, da se vam ni potrebno truditi s tem, da bi vaš glas dosegel vse - ker jih preprosto bo. Ta razbremenitev pa omogoči, da se zdaj bistveno laže in bolj sproščeno posvetite svoji vsebini. Seveda pa naj vas to ne zavede – govoriti morate v mikrofon, zato kljub sproščenosti ne pozabite, da vsa vaša govorna komunikacija poteka preko mikrofona. Ne pozabite nanj – oziranje stran med govorjenjem bo pomenilo, da vas bodo takrat slišali slabše, odmikanje in spreminjanje razdalje bo povzročilo tudi spremembo moči vašega glasu … Zato si zapomnite - mikrofon je del vas, z njim ste eno – nastopajoči par. Toda pri tem upoštevajte nekaj osnovnih pravil!

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *