Bojim se vprašanj!

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 05.01.2013

Vprašanje je nagrada za predavatelja. Ni lepšega, kot da vas udeleženci vaše predstavitve veliko sprašujejo. To pomeni, da ste ustvarili zelo sproščeno vzdušje, kjer nikogar ni strah spraševati in vam občinstva ni potrebno spodbujati k vprašanjem.



Ničkolikokrat me je bilo pri nastopih strah, ne, če me bodo kaj vprašali, pač pa, da nimam dovolj snovi za sebi določen čas. In vprašanja so v takih primerih vedno zelo dobrodošla.  

Nedavno sem imel triurno delavnico, kjer nisem bil prepričan, da imam dovolj snovi. A glej ga, zlomka – komaj sem začel, že so se vsula vprašanja. Minilo je natanko pol ure, ko sem končno lahko začel s svojim predavanjem. Seveda pa morate v takih primerih obdržati nadzor nad časom in vsebino vprašanj – da se nastop ne raztegne preko časovnih okvirov in da ne »odjadrate« predaleč izven tematike nastopa.  

Naj vsi vedo, kakšno je vprašanje – tudi vi! 

Ko dobite vprašanje, ga ponovite! S tem najprej pomagate sebi, saj »kupite« čas za razmislek o odgovoru. S ponovitvijo vprašanja pa daste najprej priznanje vpraševalcu (lahko seveda zares izrečete tudi »Hvala«), obenem pa potrdite, da ste razumeli vprašanje. In, kar je izjemno pomembno, vsem ostalim v občinstvu sporočite, kakšno je vprašanje. Namreč, ni hujšega kot biti v občinstvu in – slišati le odgovor.  

Nemalokrat se namreč zgodi, da ni mikrofona, torej vprašanja ne slišite, morda vpraševalec govori pretiho, morda je obrnjen stran od vas, sedi nekje v prvi vrsti, vi pa povsem zadaj. Če kaj – kot nastopajoči MORATE vedno ponoviti vprašanje. Celo tedaj, ko ga vsi slišijo, morda le v skrajšani obliki, morda vprašanje kar vpletete v odgovor. Posebej, če je vprašanje malo daljše, je prav, da ga samo povzamete – saj ga je na pamet tako in tako težko ponoviti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *