Bolj realne ocene slovenskega podjetniškega potenciala

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 13.02.2006

Zadnje svetovno poročilo o podjetništvu GEM – še zlasti zaradi drugačnih poudarkov v poročilu – Slovenijo glede »zgodnjega podjetništva« uvršča med slabše države, pri podjetniških starih mačkih smo pa v evropskem in svetovnem zlatem povprečju.



Največja svetovna podjetniška raziskava Svetovni podjetniški monitor (GEM) je v svoji zadnji izdaji prinesla nekaj dobrih novic za Slovenijo. Po teh podatkih je v Sloveniji v zadnjem letu zelo narasel delež prebivalcev, ki se lotevajo podjetništva ali pa že imajo novo podjetje (staro do tri leta in pol). Lani je bilo takih prebivalcev Slovenije 4,4 odstotka, še leto prej pa le 2,6 odstotka. Po tem kazalcu »zgodnjega podjetništva« (včasih so temu rekli indeks TEA)  smo na svetovni lestvici napredovali s 35. na 31. mesto

Razveseljuje podatek, da zelo narašča tudi število tistih, ki se za podjetništvo odločajo iz priložnosti. Indeks motivacije, ki kaže razmerje med zgodnjo podjetniško aktivnostjo zaradi priložnosti in aktivnostjo zaradi nujnosti, je narasel z 2,4 (2002) na 7,8 (toliko več je tistih, ki zasledujejo priložnost). Ta podatek je pomemben, ker imajo podjetja, ki nastanejo iz priložnosti, večinoma večjo možnost za dolgoročen obstoj. Med 35 državami smo se po indeksu motivacije uvrstili na visoko sedmo mesto. Na prvem mestu je Danska z izjemnim indeksom 27. 

Lani se je izboljšal tudi indeks smrtnosti, ki kaže, koliko podjetniških pobud propade še pred začetkom poslovanja podjetja. Še leta 2004 smo bili po tem indeksu na prvem mestu v Evropi, kar je pomenilo, da smo imeli največjo smrtnost.  

Omenjena raziskava je vsa leta Slovenijo uvrščala na rep držav po podjetniški razvitosti. Letošnji podatki pa se od prejšnjih tako zelo razlikujejo, da se lahko vprašamo, ali se je stanje v enem letu res lahko tako izboljšalo ali pa gre za razlike, ki izvirajo iz vzorca 3000 vprašanih ljudi. Letošnje poročilo pa prinaša še novost v tem, da se ne navdušuje samo nad zgoraj prikazanim  »zgodnjim podjetništvom« - kar je bil v preteklih letih izključni poudarek, ampak objavlja tudi lestvico podjetnikov, ki delujejo v  »ustaljenih podjetij«, pri kateri smo Slovenci v zlati svetovni sredini (na 18. mestu, med evropskimi državami pa celo na desetem)). S to spremembo perspektive se je izkazalo, da stanje slovenskega podjetništva sploh ni alarmantno. 


Novi podjetniki

Grafikon prikazuje lestvico »zgodnjega podjetništva« (odstotek prebivalcev, ki ustanavljajo podjetje ali delujejo v mladem podjetju, v katerem si plače izplačujejo ne več kot 42 mesecev). Slovenija je kljub boljšim podatkom kot lani še vedno na repu.


Ustaljeni podjetniki
Grafikon prikazuje lestvico »ustaljenih podjetnikov« (odstotek prebivalcev, ki delujejo v podjetjih, starejših od 42 mesecev). Slovenija je v zlasti svetovni sredini in celo 10. v Evropi.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *