Catering

Avtor: | Objava: 06.05.2008


(i-StockPhoto)

Začetni stroški: od 8000 do 50.000 evrov
Možni zaslužek: okvirna cena za preprost meni s hrano in pijačo se giblje od približno 12 evrov na osebo dalje.
Marketing
: spletna stran, letaki, vizitke, direktna pošta na podjetja, oglaševanje na izbranih spletnih straneh, marketing od ust do ust, oglaševanje v lokalnih časopisih, dopisni papir in kuverte (za pisanje ponudb).
Posebne zahteve glede izobrazbe/kompetenc: Usposobljeni morate biti pripravljati ponujene jedi. Poznati morate vse predpise, ki zadevajo varno in zdravo pripravo hrane. Poznati morate zakone in zdravstvene predpise na tem področju in seveda imeti morate dober občutek za delo z ljudmi. Tudi organizacijske sposobnosti so zelo zaželene, saj catering zahteva veliko načrtovanja in logistike. 
Vsak, ki dela z živili, mora biti primerno usposobljen, ni pa pomembno, kako pride do tega znanja. Zdravniški pregled za delo z živili ni več potreben, le nosilec dejavnosti mora podpisati izjavo, da pri težavah z okužbami obvesti pristojne organe.  
Priporočljiva je tudi vzpostavitev/poznavanje sistema HACCAP (notranji nadzor, ki ga mora imeti vsak, ki dela z živili). Lahko pa se držite smernic dobre higienske prakse, ki jih izdaja OZS.
Potrebna oprema: kozice za pripravo jedi, jedilni pribor, krožniki za različne jedi, kozarci, skodelice, različni prti, prtički, pladnji, mobilni telefon, tiskalnik, faks, računalnik, vozilo za dostavo …
Je mogoče delati od doma: da
Je v Sloveniji že konkurenca: da
Čas delovanja: vse leto  

Dejstva
Ste eden tistih ljudi, ki neizmerno uživa v pripravljanju večernih zabav, popoldanskih druženj ali piknikov ob okusni hrani in pijači? Morda bi lahko razmislili o vstopu v posel cateringa. Posel je lahko zelo kreativen in zabaven. Svojo domišljijo boste sproščali pri pripravi inovativnih jedi in ustvarjanju načinov za njihovo serviranje. Pri delu vam bo precej pomagal občutek za estetiko. Jedi boste namreč morali ne samo okusno pripraviti, pač pa jih tudi okusno servirati, da bodo privlačnega videza (na primer, sadja ne morete kar nametati v sadno košarico). Biti morate vedno na tekočem z zadnjimi trendi, tako na področju dekoracije hrane kot tudi na področju priprave zabav.  

Kot odgovorni za catering oziroma postrežbo jedi na dogodkih boste odgovorni za pripravo okusnih menijev in jedi ter elegantnih in igrivih predstavitev za različne naročnike (podjetniških zabav, piknikov, maturantskih plesov), za dostavo jedi na lokacijo dogodka, za strežbo jedi na dogodku in za pospravljanje in čiščenje po končanem dogodku.  
 
S ponudbo se lahko specializirate tudi za določene naročnike (velika podjetja ali zasebne zabave), dogodke (poroke ali maturantski plesi) ali za posebno hrano (vegetarijanske jedi).  
 
Trg
Z svojo ponudbo lahko merite na posameznike, ki kaj praznujejo (poroko, obletnico, maturo, diplomo, življenjsko prelomnico, rojstni dan …), ali na podjetja. Podjetjem lahko pomagate pri organizaciji konferenc, poslovnih srečanj, otvoritev poslovnih prostorov, piknikov za zaposlene … Čimprej začnite graditi poslovno mrežo. Svojo storitev predstavite organizatorjem porok in drugih dogodkov, poročnim salonom, pekom, cvetličarjem, trgovcem z izdelki za zabave.  

Nasvet
Za promocijo dejavnosti lahko občasno priredite brezplačno pogostitev na kakšnem dobrodelnem dogodku. V tem primeru poskrbite, da bo vaše podjetje vidno in navedeno kot sponzor v vseh lokalnih medijih, ki bodo pisali o dogodku. Ponudite se lahko tudi kot potencialni sogovornik na lokalnih radijskih postajah, v tematskih oddajah, v katerih bodo obravnavali organizacijo uspešnih in nepozabnih zabav.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *