Cilji, uspehi, življenjski optimizem

Avtor: Mirjana Mladič | Objava: 03.04.2009

Tako imenovani pametni cilji nas pripeljejo do uspehov, ti pa, če jih znamo deliti z drugimi, do lepšega življenja.


Ljudje, ki imajo jasne cilje in jih tudi zapišejo, so v življenju bistveno uspešnejši od tistih, ki si ne postavljajo ciljev. (BigStockPhoto)

Zakaj uvajamo spremembe v svoje življenje? Zakaj se ukvarjamo z obvladovanjem časa? Zakaj bi radi kar najbolje izkoristili teh 24 ur ali 1440 minut ali 86.400 sekund? Seveda – radi bi dosegli svoje dolgoročne, najpomembnejše cilje! Pa jih sploh poznate? Jih imate zapisane? Jih pregledujete, dopolnjujete, spreminjate, zamenjujete, ko jih dosežete?
 
Postavljanje ciljev
 
Pred leti so na univerzi Harvard naredili raziskavo med svojimi nekdanjimi študenti. Zanimalo jih je, koliko jih ima jasno opredeljene svoje karierne cilje in kako je to povezano z njihovo uspešnostjo. Rezultati so bili presenetljivi:
 
· 83 odstotkov anketirancev ni imelo opredeljenih ciljev za svojo poklicno pot; njihovi zaslužki so bili med seboj primerljivi, povprečni,
· 14 odstotkov anketiranih je vedelo, kaj želijo v poklicu doseči, vendar ciljev niso zapisali; njihovi zaslužki so bili približno trikrat višji kot pri tistih iz prve skupine,
· samo 3 odstotki anketiranih so imeli jasne in tudi zapisane karierne cilje; zaslužili so desetkrat več kot ljudje iz prve skupine.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *