Cvetličarstvo zahteva trud in denar

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.08.2003

Klavdija in Lado Černe s statusom kmetov vodita veliko in uspešno vrtnarijo, ki pa zahteva skrb 24 ur na dan.


Klavdija Černe: »Vzgoji cvetic moraš podrediti svoje življenje.«

Obiskovalca obalnega kraja Parecag ob cesti pozdravi kar nekaj tabel, ki opozarjajo na tamkajšnje vrtnarije. Največja je vrtnarija Černe, v kateri vzgajajo lončnice, torej balkonsko in vrtno cvetje, od rezanega cvetja pa le krizanteme pred prvim novembrom. Vrtnarija Černe ni samo največja v Parecagu, ampak v pasu vse do Ljubljane.  

Cvetoč družinski posel 

Lastnika Klavdija in Lado Černe sta vrtnarijo prevzela od Klavdijine mame, ki se je z vrtnarstvom začela ukvarjati pred dvanajstimi leti. Sprva je delala ljubiteljsko, pozneje so vrtnarijo razširili in zdaj je to edini družinski posel. Zakonca Černe imata status kmetov, vodita enostavno knjigovodstvo in sta davčna zavezanca. Na 2800 kvadratnih metrih rastlinjakov vzgojita vsako leto približno 300 tisoč lončnic. Del cvetic vzgojita sama v celoti, del pa iz nekaj dni starih sejancev, ki jih uvažata iz Italije.

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

»Šestdeset odstotkov rastlin prodamo v veleprodaji, predvsem cvetličarnam in hotelom. Preostalo prodamo individualnim kupcem doma,« pojasnjuje Klavdija Černe. Prodajajo skoraj izključno kupcem z Obale, ker je tu zaradi turizma povpraševanje dovolj veliko.  

Vedno pri cvetju 

Kakšen posel je vzgoja cvetic? Klavdija pravi, da lep, toda naporen. Zahteva ogromno dela in zahteva celega človeka. Življenje moraš podrediti poslu. »Poleti, ko smo bolj 'dopustniški', delamo samo zjutraj in zvečer. Pred prazniki pa delamo po 15 in celo več ur na dan. Pozimi moramo biti budni tudi ponoči; če bi odpovedalo gretje, bi lahko že v dveh urah nastala ogromna škoda.« Po besedah Klavdije pri tem poslu ne moreš računati na zaposlene, ker mora biti ves čas nekdo prisoten v vrtnariji. Z možem imata pač to srečo, da sta doma njena starša, ki ju lahko vsak trenutek nadomestita. »V tem poslu nikoli nimaš miru. Zgodi se tudi, da moramo oditi z nedeljskega kosila, ker se pripravlja nevihta in je treba zapreti okna na rastlinjakih.«  

Za začetnike je verjetno največja težava visoka začetna naložba. Rastlinjaki za vzgojo cvetic so dražji od že tako dragih rastlinjakov za pridelavo zelenjave. »Prvo leto kupiš rastlinjak, naslednje leto dodaš notranjo opremo in tako postopoma dograjuješ,« pojasnjuje svojo pot Klavdija Černe. Naložba v rastlinjak je dolgoročna. Po mnenju podjetnice se niti ob polni izkoriščenosti ne povrne v petih letih.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *