Cvetoči trg umetnin in starin

Avtor: Mojca Svetičič | Objava: 12.01.2004

Z razmahom podjetništva so se tudi našem trgu umetnin in starin odprle vrzeli, ki so jih spretno zapolnili ambiciozni posamezniki. Ljudje, ki so bili nekoč zbiralci, so svoj konjiček spremenili v bolj ali manj donosen posel. Tako danes za zadovoljitev slovenskih estetskih potreb skrbi okoli dvajset galeristov in med štirideset in petdeset starinarjev.



Sprememba političnega in gospodarskega sistema, pa ni povzročila le razcveta starinarnic in prodajnih galerij. Če je vsaj večina starinarjev zadovoljna s svojim poslovanjem, pa galeristi pogrešajo stare čase, ko je bilo povpraševanje po umetniških delih sodobnih avtorjev neprimerljivo večje, kot je danes. Žal pri nas velja tiho pravilo, da »dobro« ceno dosegajo v glavnem dela pokojnih avtorjev. Rekorderji so impresionisti – Grohar, Jama, Strnen. Bodite pripravljeni, da boste za njihova platna, ki jih seveda ni lahko dobiti, odšteli najmanj 50.000 evrov; govori se tudi o rekordnem znesku 150.000 evrov. Seveda se lahko zadovoljite tudi z izdelki manj znanih sodobnih avtorjev, za katere boste odšteli bistveno manj.

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Če se na našem trgu umetnin trguje predvsem z deli slovenskih avtorjev (izjema so priznani »jugoslovanski« umetniki, najboljši in kapitalsko najmočnejši zbiralci pa se lahko pohvalijo tudi z deli svetovno priznanih starih mojstrov) pa je na trgu starin nekoliko drugače. Pretok informacij in posameznikov, ki so za vrhunske izdelke pripravljeni odšteti primerno vsoto denarja, je večji kot le kdaj. Trguje se s predmeti z najrazličnejših koncev Evrope in tudi drugih delov sveta. Največ je povpraševanja po slikah, okrasnih predmetih in pohištvu. 

In tu se konkretne informacije končajo. Vse drugo je zavito v skrivnosti, ki »neposvečenim« niso dosegljive. Trgovci z umetninami in starinami živijo pač od znanja in informacij, ki niso zlahka dostopni, in prav to je njihova prednost pred konkurenco in adut, ki jim omogoča posredovanje med virom in kupcem. Iz njih boste izvlekli le toliko informacij, kolikor so jih pripravljeni izdati, kar pa je razmeroma malo. Viri, najboljše stranke, provizije in seveda tudi cene najbolj ekskluzivnih predmetov ostajajo skrivnost. Bodite prepričani, da so izvrstni poznavalci ljudi, njihovih okusov, želja in finančne zmogljivosti, ter izvrstni trgovci. In verjemite, najdragocenejše stvari niso postavljene na ogled v galerijah in starinarnicah – »skrivajo« se v skladiščih.

Trg umetnin in starin v Evropi in ZDA


- Po podatkih fundacije TEFAF (The European Fine Art Fundation) je bilo na evropskem trgu umetnin in starin v letu 1998 ustvarjenega 6,9 milijarde evrov prometa.
- Najmočnejša evropska trga sta Anglija (52 odstotkov) in Francija (31 odstotkov).
- V Evropi se z dejavnostjo posredovanja umetnin in starin ukvarja preko 29.000 podjetij, v katerih je zaposlenih več kot 74.000 ljudi.
 

 
Posel in trg

Posrednik med umetninami in kupci

Dejavnost: Trgovec z umetninami je posrednik pri nakupu vseh vrst umetniških del, od slik, grafik, kipov do sodobnih inštalacij.

Potrebna znanja in izkušnje: Osnova je izvrstno poznavanje umetnosti in avtorjev, obvladati pa morate tudi poslovno plat zgodbe. Vendar to ni dovolj. Za uspeh potrebujete kar nekaj instinkta, predvsem pri posredovanju sodobnih umetniških del.

Oprema in začetni finančni vložek: Odvisno od tega, kako se boste lotili posla. Če se odločite za prodajno galerijo, bo naložba večja, saj potrebujete primerno opremljen prostor in seveda dovolj umetnin, ki bodo privabljale obiskovalce in potencialne kupce. Če pa se boste odločili za »galerijo na klic«, potrebujete le pisarno, v kateri boste lahko sprejemali stranke.

Potencialni zaslužek in trg: Na našem trgu umetnin krožijo predvsem dela slovenskih in nekaterih jugoslovanskih avtorjev. Z odpiranjem v Evropo lahko pričakujemo večji interes tudi za sodobne tuje avtorje. Zaslužek je odvisen od iznajdljivosti posameznika. Umetnino lahko poceni kupite in jo drago prodate. Provizije pri posredovanju pa ostajajo skrivnost.


 
Posel in trg

Ključ starinarstva so informacije

Dejavnost: Prodaja in posredovanje umetnin in starin

Potrebna znanja in izkušnje: Če hočete svoje delo dobro in korektno opravljati, potrebujete veliko znanja, informacij in izkušenj. Ker je področje starin izredno široko, je najboljše, da si izberete le nekaj področij, ki vas najbolj zanimajo (na primer pohištvo, preproge) in se ukvarjate le z njimi.

Oprema in začetni finančni vložek: O začetnem vložku je težko govoriti, saj trgovec s starinami ne postanete čez noč. Vsi trgovci s starinami so bili nekoč zasebni zbiralci. Osnovna naložba je lahko tudi omara vaše stare mame, ki ste jo našli na podstrešju.

Potencialni zaslužek in trg: Zaslužek je odvisen od vaše spretnosti in količine informacij, s katerimi upravljate.


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *