Danes na prestolu slave, jutri pod njim

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 07.11.2014

Na vrhuncu kariere, ko si priljubljen in obdan z oboževalci in visokimi zaslužki, sponzorji ter nagradami, marsikateri športnik ne pomisli na konec kariere in na težave, ki se pri tem tako lahko pojavijo. Vajeni sloga zvezdniškega življenja in nevajeni socialnih stikov zunaj športnih krogov pogosto trdo pristanejo v krizi identitete in nadaljevanju življenjske kariere »običajnega človeka«.


Če zaokrožimo podatke iz različnih virov, ima podjetna Venus Williams v odhajanju v športni pokoj pod palcem od 80 do 100 milijonov dolarjev.

Če smo se v Sloveniji še pred nekaj leti krčevito ukvarjali z vprašanjem, kako naj država ob koncu športne kariere poskrbi za svoje vrhunske športnike, in je veljalo, da je izobrazba pomemben pogoj za njihov mehak prestop v »normalno« življenje, danes tudi tu bolj velja, da veljaš toliko, kolikor si podjeten.

 

Redni in trdi treningi športnike naučijo delovnih navad, vztrajnosti, iskanja motivacije, znajo si racionalno urejati dnevni ritem in izločiti manj pomembne naloge od pomembnejših. Vse te lastnosti zna večina prenesti tudi v življenje in delo ob koncu kariere. Tako je tudi marsikateri naš športnik po zadnjem sodnikovem pisku zašel na podjetniška pota in si ustvaril spodobno eksistenco.

 

Ne eksistenco, prav pošteno bogastvo pa si je v bližnji ali bolj oddaljeni tujini znalo ustvariti kar nekaj športnih zvezd, ki smo jih še pred nekaj leti radi opazovali pri njihovih spretnostih in dosežkih, ki so jih dvigovali na prestol svetovne priljubljenosti. Kako so se znašli sloviti košarkarji Earvin »Magic« Johnson in Michael Jordan ali tenisačica Venus Williams in drugi, ko žoge niso bile več najpomembnejše opravilo v njihovem življenju? Nekoč zvezde športnih terenov so danes prekanjeni poslovneži, ki so znali svojo slavo in prepoznavno ime spremeniti v donosno blagovno znamko.

 

Beli dolarji

 

Tenisačica Venus Williams, ki je z mlajšo sestro Sereno dalj časa dominirala na svetovnih turnirjih, zadnja leta pa se zaradi kronično vnetih sklepov nenehno spopada z mislijo o športni upokojitvi, je še pred dokončnim umikom s teniških igrišč dobro poskrbela za svoje nadaljnje življenje. Oče Richard je obe sestri že od rane mladosti načrtno usmerjal v šport, ju sam treniral in tudi izobraževal. Hčeri sta starša usmerjala v podjetniško razmišljanje, Venus pa se je ta očitno bolj prijel. Ne glede na to, da se je njena teniška kariera leta 2000 še strmo vzdigovala proti vrhu, je sledila še svojim drugim zanimanjem - oblikovanju - in si pridobila izobrazbo notranjega oblikovalca. Leta 2002 je ustanovila podjetje V Star Interiors, ki se je specializiralo za oblikovanje in opremo poslovnih in stanovanjskih prostorov.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *