Delo kot pretok življenjske energije

Avtor: Nives Pahor | Objava: 12.01.2004

Enainsedemdesetletni Franc Ferkolj že več kot desetletje uspešno in z navdušenjem vodi svoje podjetje Flux. Tako je tudi po upokojitvi ostal zvest svojemu delovnemu področju - telekomunikacijam.



Podjetje Flux, d.o.o, večinoma deluje na področju ISDN-terminalne tehnike oziroma ISDN-telefonskih central (to so centrale za manjša podjetja, večje hiše, stanovanja, na katere je priključenih več telefonskih aparatov).  

Njihov glavni partner je Telekom Slovenije. Poleg Slovenije poslujejo tudi z drugimi državami zlasti z bivšimi jugoslovanskimi republikami, ponekod bolj, drugod manj uspešno. Podjetje Franca Ferkolja je glavni zastopnik za področje bivše Jugoslavije za telefonske aparate proizvajalca FMN Communications iz Vzhodne Nemčije.

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Pol stoletja delovnih izkušenj 

Franc Ferkolj ima na področju telekomunikacij že več kot pol stoletja delovnih izkušenj. Službeno kariero je začel in končal v Iskri, kjer je zasedal različne položaje, tako doma kot v tujini. O samostojni podjetniški poti je začel razmišljati že pred upokojitvijo, ko je iskal nekaj, s čimer bi se ukvarjal tudi po končani službeni karieri. Tako je ustanovil podjetje Flux. Kajti kot pravi: »Človek mora nekaj početi, da se počuti dobro, sicer postane tečen sam sebi. Potem pa je tu tudi vprašanje dohodka, kajti za vzdrževanje standarda, na katerega sem bil navajen, pokojnina ne zadošča.« 

Pri delu mu stoji ob strani vsa družina. Na začetku je imel najete poslovne prostore, pozneje pa je posle nekoliko zmanjšal in vse preselil v domače prostore. V delu uživa in prepričan je, da se je prav odločil, ko je po upokojitvi stopil na samostojno pot. 

Kako vzdržuje kondicijo za uspešno delo?  

Kot pravi, mu zdravje nikoli ni delalo posebnih težav. Energijo za delo nabira z ribarjenjem (tega je bilo včasih več) ter z delom v svojem manjšem vinogradu cvička na Dolenjskem, kjer ima tudi zidanico. Dodatne rekreacije mu ni treba iskati, saj mu ti več kot zadostujeta.  

Še sam ne ve, kaj bi bilo danes z njim, če se ne bi s čim ukvarjal. Če to ne bi bile telekomunikacije, bi se gotovo s čim drugim, je prepričan, kajti mirovanje ni v njegovi naravi. V delu uživa, počuti se živega. Če bi bilo treba, bi počel tudi kaj zunaj svoje stroke.

 
Nasvet za podjetnike

Več je treba vlagati v vzgojo kadrov. Res je, da si malo podjetje tega ne more velikokrat privoščiti. Žal pri nas šolski sistem ni tako učinkovit, kot bi moral biti. Mlajšim dejansko primanjkuje pravega znanja. Obvladovanje interneta, e-pošte in računalnika je sicer v redu, a to nikakor ne zadostuje. To so samo orodja za uspešno izvajanje opravil. Za dejansko uspešno poslovanje pa potrebujete več, to pa je specifično znanje stroke, s katero se ukvarjate.
Obvladovanje vsakdanjega stresa  

Kot pravi Franc Ferkolj, stres zelo dobro obvlada oziroma sploh ne ve, kaj to res je. Dobro počutje in razumevanje s sodelavci v službi so veliko prispevali k obvladovanju stresnih razmer, kar mu še danes precej koristi. 

Načrti  

Trenutno je prepričan, da bo delal vsaj še dve ali tri leta oziroma dokler mu zdravje omogoča. Podjetje bi sicer rad pustil družini, a ker še nima pravega naslednika, ne ve, kako bo s tem. Težava je obvladovanja stroke, saj brez tega ne gre.   

Prednost pred mlajšimi podjetniki? 

»Prednosti ni, človek se mora vedno učiti, če tega ne sprejmeš, potem ni nič,« pravi Franc Ferkolj. Res pa je, kot opaža, da se je obnašanje mlajših oziroma ljudi nasploh bistveno spremenilo, več je zaletavosti. Včasih je dogovor med partnerjema nekaj veljal, danes pa je tega v poslovnem svetu vse manj. Ljudje si sploh ne vzamejo časa za odgovor. Tudi za Nemce, ki so včasih veljali za zaupanja vredne, danes to ne velja več vselej. Tudi oni vse pogosteje pri dogovoru iščejo poti, kako nekatere stvari na videz polepšati in izboljšati, a le da bi jo sami čim bolje odnesli. V poslovnem smislu so se stvari zelo spremenile, po njegovem mnenju na slabše.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *