Denar je, a ne za vse

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 08.07.2010

Država za spodbujanje podjetništva, malih in srednjih podjetij letno nameni več sto milijonov evrov. Bi lahko denar bolj učinkovito razdelili?


Lani je Slovenski podjetniški sklad, ki ga vodi Maja Tomanič Vidovič, za vse razpise prejel 1256 popolnih vlog, finančno podporo pa je odobril 779 podjetjem.

Z razpisi za spodbujanje podjetništva je vedno križ. Ali je denarja premalo, ali so postopki za pridobitev denarjev preveč zapleteni, ali razpisi zamujajo … Poleg tega ima vsaka vlada in vsak pristojen minister na te ukrepe drugačen pogled. Nekateri stavijo na nepovratna sredstva, drugi, na primer sedanji minister Lahovnik, bi jih najraje ukinili. Spet kakšen bi najraje vlagal samo v gradnjo tako imenovane podjetniške infrastrukture, drugi pa je bolj naklonjen neposredni pomoči podjetjem.
 
SPS letno podpre približno 800 podjetij
 
Čeprav vedno obstaja občutek, da država premalo spodbuja mala in srednje velika podjetja, podatki o razdeljenih sredstvih niso tako zanemarljivi. Samo Slovenski podjetniški sklad, ki je osrednja institucija za podporo malih in srednje velikih podjetij, je letos objavil štiri javne razpise in skupno razpisal 119 milijonov evrov ugodnih finančnih sredstev. Tudi letos je bilo veliko povpraševanja po garancijah za bančne kredite s subvencijo obrestne mere, za katere so prejeli 679 vlog in razpis že zaprli. Še vedno pa je odprt razpis za garancije za zavarovanje kreditov za tehnološke projekte, ki ga podjetja lahko uporabijo tudi za financiranje čistih obratnih sredstev. Prednost imajo »odcepljena« podjetja, na razpis pa se lahko prijavijo tudi druga podjetja, ki lahko upravičijo tehnološko zahtevnejše poslovanje. Na skladu predvidevajo, da bodo 10 milijonov razpisanega garancijskega potenciala porabili do septembra 2010.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *