Denar je ali ga ni?

Avtor: Nataša Gjura | Objava: 07.05.2009

Banke zagotavljajo, da se ponudba kreditov za mala in srednje velika podjetja ni spremenila, prav tako ne pogoji za odobritev kreditov.



Še pred kratkim so mnoga podjetja krizo najbolj občutila po tem, da jim njihove banke kar naenkrat niso bile več pripravljene dati novih kreditov. Banke so se izgovarjale na pomanjkanje dolgoročnih virov; pred krizo so same najemale kredite na tujih finančnih trgih, lansko jesen pa so ti viri usahnili. Kako pa je z bančnimi krediti danes? So banke še vedno tako skope?
 
Krediti za podjetja so
 
Stanje smo preverili pri sedmih večjih slovenskih bankah in vse po vrsti trdijo, da ponudbe posojil niso zmanjšale, nasprotno, v nekaterih bankah so tovrstno ponudbo še povečali. V banki Unicredit so na primer pridobili še dodatna sredstva za financiranje gospodarstva. Tako bo v Sloveniji ta banka do konca leta ponudila več kot 130 milijonov dodatnih kreditnih sredstev za mala in srednje velika podjetja. Podjetja lahko pričakujejo več kreditov za obratna sredstva in investicijska vlaganja ter več bančnih poroštev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *