»Digitalne torbice«

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 09.11.2004

Vso dokumentacijo podjetja, predstavitev ponudbe, zasebne fotografije in še marsikaj lahko danes shranite na izredno majhnem prostoru in vzamete s seboj.



Mediji, ki omogočajo hranjenje večje količine različnih besedilnih, slikovnih in predstavitvenih datotek, so tako imenovane pomnilniške kartice in USB-pomnilniki. Slednji so ime dobili po nastavku, ki ga vstavimo v »USB-vhod« v računalniku.  

USB-pomnilnik lahko priključimo v vsak namizni ali prenosni računalnik, ker so danes vsi razen najstarejših opremljeni z USB-vhodom. Pomnilniške kartice pa lahko povežemo z računalnikom, če je opremljen z univerzalnim bralnikom kartic. Kot bralnik kartic pa si lahko pomagamo tudi z digitalnim fotoaparatom z vdelanim bralnikom za eno ali več vrst kartic, ki ga z USB-kablom povežemo z računalnikom, oziroma njegovim USB-vhodom.

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Dejstvo, da si lahko pri shranjevanju in branju podatkov na pomnilniške kartice oziroma z njih, pomagamo z digitalnimi fotoaparati, ni slučaj. Prav množični trg digitalnih fotoaparatov, ki so po prodaji že prekosili klasične, je v enem desetletju spodbudil velikanski razvoj pomnilniških kartic. Poskusi z uporabo disket in CD-ROM-ov so se namreč hitro izkazali za neustrezne, ker so pogonske enote preveč otežile fotoaparate in zmanjšale njihovo prenosnost. Ko je leta 1994 SanDisk izdelal kartico Compact Flash, so se na trgu začeli pojavljati tudi drugi formati pomnilniških kartic (imena razvijalcev in leta so navedeni v preglednici). Lani se je razvoj novih formatov ustavil, ker so izdelovalci ugotovili, da s preveč izdelki motijo uporabnike in lahko ogrozijo sedanjo dobro prodajo.

512 megabitne kartice danes veljajo za zmogljivejše. Na tako kartico spravimo cca. 350 slik solidne ločljivosti.
Pred kratkim pa je pet izdelovalcev s Tajvana v sodelovanju z Industrijskim tehnološkim inštitutom iz Tajpeha vzpostavilo novi standard za pomnilniško kartico z izjemno veliko zmogljivostjo do 2000 gigabajtov (dva terabajta), ki so jo poimenovali µcard (»mikard«). Člani združenja pričakujejo, da bo kartica s tako veliko zmogljivostjo in široko uporabnostjo »revolucionirala industrijo shranjevanja podatkov«. Napovedali so tudi zmanjšani format RS-µcard, ki pa bo ohranil enako zmogljivost. 

Nova kartica bo zaradi velikih zmogljivosti in hitrosti prenosa podatkov primerna za uporabo v najzahtevnejših digitalnih fotoaparatih, prenosnih telefonih in drugih prenosnih napravah. Izdelovalci pričakujejo, da bodo uporabniki format uporabljali tudi v obliki USB-pomnilnikov.  

Zelo enostavno
 

Delo s pomnilniški karticami in USB-pomnilniki je izredno enostavno, saj jih sodobni operacijski sistemi takoj prepoznajo in omogočijo hitro shranjevanje in branje podatkov ter vsebin. 

Za mnoge uporabnike je pomnilniška kartica postala »digitalna torbica«, v kateri – podobno kot osebne predmete v denarnici, torbici ali predalu v avtu – nosijo del osebnih stvari v digitalni obliki: sliko otroka ali življenjskega partnerja, priljubljeno glasbo, imenik, članke za branje, posnete fotografije ali drugo. V poslovnem smislu je najpomembnejši njihov namen za prenašanje podatkov in datotek med računalniki, zlasti prenosnimi.  

Danes se pojavljajo v vrsti naprav. Pomnilniške kartice in USB-pomnilnike lahko namreč uporabljamo za izmenjavo glasbenih, slikovnih, video in drugih vrst podatkov med različnimi prenosnimi elektronskimi napravami - digitalnimi avdiopredvajalniki, fotoaparati, kamkoderji, diktafoni, dlančniki, merilnimi instrumenti in drugimi napravami. Ti so postali nepogrešljivo poceni, majhno, lahko in zanesljivo orodje podjetnikov.

Tehnologija za podjetnike

Danes imamo na voljo bogato izbiro različne strojne in programske opreme ter rešitve in storitve, s katerimi lahko postane naše delo preprostejše, učinkovitejše, donosnejše in uporabnejše. Rubrika Tehnologija za podjetnike je namenjena vsestranskim opisom najnovejše in že standardne opreme – naprav, dodatkov, programov ali rešitev, zlasti glede uporabnosti. Poleg opisa razvoja, lastnosti, smernic, stanja na trgu in podobnega vam bomo vselej svetovali glede izbire, nakupa ter boljše in učinkovitejše uporabe opreme. Pri oblikovanju rubrike nam lahko pomagate s predlogi in vprašanji.
Prihodnost  

Po agenciji Gartner, ki raziskuje razvoj tehnoloških trgov, se je prodaja pomnilniških kartic samo od leta 2002 povečala za 78 odstotkov. Zahvaljujoč konkurenčnosti med izdelovalci kartic in pospešenemu povečanju zanimanja uporabnikov - predvsem zaradi velike prodaje digitalnih fotoaparatov - je skupni prihodek od prodaje teh izdelkov polprevodniških tehnologij dosegel 2,13 milijarde dolarjev v letu 2002 in malenkost več lani. Letos naj bi dosegel 3,3 milijarde, leta 2006 pa že 12 milijard dolarjev. Poleg digitalnih fotoaparatov so njihov vse večji »uporabnik« prenosni telefoni, za zdaj opremljeni s karticami 64 megabajtov (MB), naslednje leto pa že z 256 megabajti. Zunanji pomnilnik prenosnih telefonov bo čez nekaj let dosegal že en gigabajt (GB). Bodoči trg prenosnih telefonov bo dosegel vrednost 6 milijard dolarjev in bo v nekaj letih presegel celo industrijo množičnega namiznega računalništva. 

Ocenjujejo tudi, da bo cena za 1 megabajt pomnilniške kartice v približno dveh letih padla na samo 10 centov oziroma 20 tolarjev. Danes lahko štejete kot zelo ugodno ceno, če morate za 256-megabajtno kartico formata SC (Secure Digital) plačati nekaj več kot 10.000 tolarjev, v prihodnosti pa bo cena takšne kartice torej padla na manj kot polovico te vsote.  

Nekaj nasvetov

- Uporabniki imajo raje pomnilniške kartice in USB-pomnilnike z večjimi zmogljivostmi, a je njihova pomanjkljivost ta, da je 1 megabajt spomina na zmogljivejši kartici dražji kot na manj zmogljivi.
- Cene podobnih kartic in pomnilnikov so lahko zelo različne, zato se moramo o njih pred nakupom pozanimati. Večinoma so cene nižje v spletni prodaji.
- Kartice so majhne in občutljive in se lahko izgubijo ali poškodujejo, zato jih je treba primerno shranjevati. Dobra rešitev so majhni etuiji, ki jih lahko kupite tam, kjer ste kupili kartice, ali pri prodajalcih digitalnih fotoaparatov.
- S karticami in pomnilniki ravnajte previdno - primerno njihovi ceni in vrednosti vsebine v njih.
- Kartice in pomnilnike z osebnimi ali poslovnimi podatki hranite na zlasti varnem mestu.
- Za shranjevanje fotografij ne potrebujete največjih kartic in pomnilnikov, ki so precej dragi, razen če ste poklicni fotograf. Uporabljajte manjše kartice, primerne potrebam, in slike prenašajte v računalnik, v katerem je na trdem disku veliko več prostora.
- Obsežnih fotoalbumov ne hranite na karticah, USB-pomnilnikih ali na trdem disku, temveč jih shranite (tudi) na CD-ROM ali DVD.
- Če želite pomnilniške kartice in USB-pomnilnike razmeroma pogosto uporabljati, si kupite bralnik, najboljše USB 2.0, saj bo njihova uporaba hitrejša in preprostejša.
- Če želite uporabljati več različnih naprav s pomnilniškimi karticami, bodite pozorni na njihovo združljivost in zamenljivost.


Pomnilniške kartice – za vsakogar nekaj
 
Kartica Razvijalec, leto Osnova (mm) Debe-lina (mm) Zmog-ljivost(GB) Drugi zagovor-niki
CompactFlash SanDisk, 1994 42,8 x 36,4 3 128 CFA
SmartMedia Toshiba, 1995 45 x 37 0,76 2000 Samsung
MultiMedia Card Siemens in SanDisk, 1997 24 x 32 1,4 4 MMCA, Nokia, Samsung
Memory Stick Sony, 1998 21,5 x 50 2,8 256 -
Secure Digital Matsushita in Toshiba, 2000 24 x 32 2,1 4 SDA, SanDisk
xD Picture Card Olympus in Fujifilm, 2002 20 x 25 1,7 5 -
Memory Stick Pro Sony in SanDisk, 2002     2000 -
RS-MMC MMCA in Hitachi, 2002 24 x 18 1,4 4 MMCA, Nokia, Samsung
Memory Stick Duo Sony in SanDisk, 2003 21,5 x 31 2,8 2 -
Mini SD SDA in SanDisk, 2003 20 x 21,5 1,4 4 Toshiba, Matsushita
µcard OMIA, Tajvan, 2005 24 x 32 1,4 2000 19-30
RS-µcard OMIA, Tajvan, 2005 24 x 18 1,4 2000 19-30
USB 1,1 pomnilniki EasyDisk, 2001 ni dolo-čena ni dolo-čena 2000 -
USB 2,0 pomnilniki USB IF, 2002 ni dolo-čena ni dolo-čena 2000 -

Opombe: Uporabljeni so podatki izdelovalcev in združenj. Navedena je največja zmogljivost USB 1,1 in USB 2.0. Kratice: CF – CompactFlash, MMC – MultiMedia Card, SD – Secure Digital, RS – Redused Size, CFA – CF Association, MMCA – MMC Association, SDA – SD Association, OMIA – Zveza za odprti mobilni internet (podjetja BenQ, Carry, C-One, DBTel, PDC, RiChip in Industrijski tehnološki institut), USB IF – Univerzal Serial Bus Implementer Forum.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *