Dnevnice za službeno potovanje v tujino

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 08.12.2012



Zanima nas, kakšna je višina dnevnic in kilometrine za službeno potovanje v tujino glede na spremembe, ki so začele veljati julija 2012.
 
V Uradnem listu RS, št. 51/2012, je bila 6. julija 2012 objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službeno potovanje v tujino (dalje uredba).
 
Spremembe so naslednje:
-          višina dnevnic po posameznih državah oziroma območjih je nižja za 20 odstotkov,
-          75 odstotkov dnevnice se obračuna za službeno potovanje, ki traja nad 10 do 14 ur (prej nad 8 do 14 ur),
-          izplačilo dnevnice za službeno potovanje, ki traja nad 6 do 8 ur je ukinjeno,
-          stroški kilometrine z lastnim osebnim vozilom se znižajo iz 30 na 18 odstotkov cene litra neosvinčenega motornega 95-oktanskega bencina za prevoženi kilometer.
 
Uredba velja za javne uslužbence in zaposlene v zasebnem sektorju. Višina izplačil za zaposlene v zasebnem sektorju bo odvisna od kolektivnih pogodb in splošnih aktov posameznih delodajalcev. Pričakovati je, da bo v praksi prihajalo do precejšnjih razhajanj med pravicami zaposlenih pri različnih delodajalcih in davčno obravnavo povračil. Obdavčitev dohodkov zaposlenih v zasebnem sektorju ostaja nespremenjena (dnevnica od 6 do 8 ur se ne všteva v davčno osnovo zaposlenega in prav tako ne vrednost 0,37 evra na prevožen kilometer).

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *