Do 40 odstotkov cenejši krediti

Avtor: Anita Ivačič | Objava: 06.06.2012

20. junij je rok, ki ga ne smejo spregledati mikro, mala ali srednje velika podjetja, ki za izboljšanje ali širjenje svojega poslovanja iščejo ugodne bančne kredite. Slovenski podjetniški sklad zagotavlja subvencionirano obrestno mero 6-mesečni EURIBOR + 1,95 % ter garancijo za bančni kredit.


Boštjan Vidovič: »Idealno bi bilo, če bi bil razpis odprt 13 mesecev na leto.«

»Nedostopnost kreditov je gotovo eden pomembnejših razlogov za gospodarsko stagnacijo. V težavah niso le številna podjetja, ampak tudi veliko slovenskih bank, zato te nerade odobravajo kredite,« ugotavljajo v računovodskem podjetju DATA, kjer imajo vpogled v (ne)solventnost številnih podjetij. Aktualni razpis »Garancije Sklada za bančne kredite s subvencijo obrestne mere (P1 2012)«, ki ga izvaja Javni sklad Republike Slovenije za podjetništvo (www.podjetniskisklad.si), je namenjen ravno podjetjem, ki se v težjih gospodarskih razmerah šele uveljavljajo na trgu, bodisi želijo izboljšati svojo konkurenco in širiti dejavnost, bodisi skušajo izboljšati financiranje obratnih sredstev in za to potrebujejo bančni kredit.
 
Komu so namenjene garancije Sklada?
 
Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju Sklad) podjetjem podaja roko pri pridobivanju bančnega kredita, in sicer v obliki nižje obrestne mere: 6-mesečni EURIBOR + 1,95 % fiksni pribitek in garancije v višini 60 ali 80 odstotkov glavnice brez obresti.
 
Sklad je z garancijsko shemo začel leta 2004. »V času do gospodarske krize so bili vsi krediti 100‑odstotno uspešni. Leta 2009 smo zaradi krize razširili predmet kreditov, tako da nismo več podpirali le razvojnih investicij, temveč tudi obratna sredstva, da smo podjetjem pomagali gasiti težave. Takrat so se tudi pojavile prve unovčitve garancijskega sklada«, je pojasnil mag. Boštjan Vidovič, ki kljub temu ocenjuje, da je projekt uspešen, saj skupaj z bankami skušajo poiskati rešitev za vsak individualni projekt. »Predvsem pa je uspešnost v interesu podjetnikov, ki morajo denar v vsakem primeru vrniti, za kar navsezadnje podpišejo tudi osebno menico«. 
 
Razpis je namenjen tako obstoječim kot novo nastalim podjetjem (registrirana najpozneje do 30. 6. 2012), ki imajo vsaj enega zaposlenega in manj kot 250 delavcev, letni promet ne sme presegati 50 milijonov evrov oziroma letna bilančna vsota ne presega 43 milijonov evrov ter nimajo večjih likvidnostnih težav. Prav tako za subvencijo ne morejo zaprositi podjetja, ki so na podlagi pravila de minimis v višini 200 tisoč evrov v obdobju treh let že prejela državno pomoč.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *