Do kredita v času krize

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 09.01.2012

Podjetniki (še vedno) potrebujejo kredite za obstoj in predvsem rast. Banke imajo vse manj denarja za posojanje. Torej morate konkurirati z drugimi podjetniki in uspeti.


(Big Stock Photo)

Podjetniki so se, hočeš nočeš, morali navadili živeti in preživeti s krizo. Vendar kriza še ni mimo in že samo poslovanje za podjetnike ni preprosta naloga. Ker so tudi družbe podjetnikov navadno podkapitalizirane, je v preteklosti in tudi zdaj možnost najetja posojila za marsikaterega podjetnika ključna že za nadaljnji obstoj, še toliko bolj pa za kakršen koli razvoj. Da bo posojilo dobil, mora v teh časih premagati druge podjetnike, iskalce potrošniških, stanovanjskih kreditov … Pred podjetniki, ki so vajeni tekmovanja s konkurenco, je torej nov izziv.
 
Veliko lažje bo, če so podjetniki že sedaj imeli z banko korektne odnose. Banke še vedno dajejo (obnavljajo) posojila in jih bodo tudi vnaprej. Le med »srečne izbrance« morate priti. To pa boste lahko naredili le, če imate v banki dobrega zagovornika, vašega referenta, ki je že v preteklosti sodeloval z vami. Navadno ste z njim  sodelovali, ko ste najemali prejšnje kredite. Njemu ste dostavljali vloge z vsemi potrebnimi podatki, verjetno ste mu morali posredovati tudi četrtletna poročila o poslovanju, o največjih terjatvah in obveznostih ... Torej je bil dobro seznanjen z vašim poslovanjem. Iz razgovora z njim tudi že približno veste, kakšne so vaše možnosti za novo posojilo. Bodisi, da ga potrebujete za vračilo starega, bodisi da gre za novo, dodatno posojilo. Če takšnega razgovora niste imeli v zadnjem času, je čas, da ga obiščete in se pogovorite. Odobritev pomembnega posojila sedaj traja tudi več kot mesec dni.
 
Osnovni ključ do ugodne rešitve vloge za vaše posojilo je, da v banki niste anonimni. Običajno je v preteklosti zadostoval le vaš referent, v času tekme za posojila pa morda to ni zadosti. Torej poizvedite, katere so osebe, ki jim referent preda vlogo in kdo o njej končno odloči. Če najdete možnost, da bi tudi ti izvedeli kaj več o vaših uspehih in priložnostih v prihodnje, bi to lahko dodatno pomagalo k pozitivni odločitvi. Toda ne delajte mimo vašega referenta oziroma le z njegovim vedenjem. Morda bo sam predlagal, da se dobite tudi z njegovim nadrejenim in še kakšnim iz oddelka ocenjevanja tveganja. Če ne bo, predlagajte sami!
 
Seveda pa je to le temelj. Vse to ne bo nič vredno, če ne boste imeli prave poslovne ideje, ki bo bankirje prepričala, da se jim za posojeni denar ne bo treba bati. Če česa zaposleni v bankah ne marajo, je to neodplačevanje kreditov, ki so jih sami dali v postopek odobritve. Ne glede na to, da je morda končno odločitev sprejel nekdo drug, so oni (so)odgovorni, ker niso zaznali vseh potencialnih tveganj. To ostane zapisano v spisih in glavah. Torej se napotite v banko le, če jim imate resnično kaj ponuditi.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *