Dober glas seže v deveto vas

Avtor: | Objava: 06.12.2011


(Big Stock Photo)

Začetni stroški: do 1000 evrov
Oglaševanje: časopisi, letaki, internetni oglasi
Pripomočki: internet, računalnik, telefon, oprema za terensko snemanje intervjuja (npr.: mikrofon, diktafon …)
Čas delovanja: vse leto
Posebna znanja: obvladovanje najrazličnejših novinarskih zvrsti, sposobnost organizacije in sprejemanja odločitev, poznavanje medijskega sveta, kreativnost, komunikacijske veščine …
Konkurenca: da
 
Trg
Ste komunikativni, spretno obračate jezik, se dobro počutite pred mikrofonom in nimate dlake na jeziku, se znate hitro odzvati in ste duhoviti? Potem ste morda rojeni za radijskega moderatorja oziroma napovedovalca, ki s svojim glasom osvaja poslušalce. Če vas bodo opazili in vas vzljubili, se vam obeta precej priložnosti tudi za napredovanje – nastop na televiziji, vodenje oddaj in podobno. Dober glas se lahko dobro proda!
 
Dejstva
Če še niste uveljavljeni, vas čaka avdicija, na kateri se boste morali dokazati. Potrudite se, vadite doma branje besedil različnih žanrov, jih interpretirajte in ob tem poskrbite za pravilno intonacijo glasu. Napovedovalec mora namreč imeti ustrezen glas. Poleg tega mu sodelovanje z drugimi člani radijske ekipe ne sme predstavljati težav. Moderator oziroma napovedovalec naj bi zabaval poslušalce, jih znal spodbuditi k akciji in poskrbel, da bo aktualno novico predstavil kar se da zanimivo. Biti mora odprt, komunikativen, dobro je, če se spozna na različne zvrsti in žanre glasbe. Znati mora pravilno uporabljati materni jezik, obvladati osnove novinarstva in biti retorično spreten. Biti mora sposoben predstaviti vsebino na atraktiven način, se spoznati na sodobno informacijsko tehnologijo in rokovanje z elektronskimi mediji. Priporočljivo je tudi poznavanje osnovnih načel etike nastopanja v javnosti. Delo poteka v studiu in na terenu.
 
Nasvet
Prednost pred konkurenco je šolan glas. Biti morate splošno razgledani, vedno na tekočem z dogodki, priporočljivo je poznati čim več ljudi, ki poskrbijo za dodatne informacije, dobrodošlo je tudi znanje tujih jezikov. Pripravljeni morate biti na sprejemanje kritik, imeti morate ideje za popestritev radijskega programa, se uspešno soočati z različnimi izzivi. Veliko berite, da boste pridobili besedni zaklad, potrudite se vzpostaviti trdno vez med poslušalci, informacijami in glasbo ter poskrbite za hitro in učinkovito luščenje bistva iz kupa nepomembnih informacij. S prodornim umom, jedrnatim in razumljivim govorjenjem in smislom za humor boste zaželeni na vseh radijskih postajah.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *