Dobro oblačilo za uspešnega podjetnika

Avtor: Renata Rudolf | Objava: 07.01.2010

Kakovost za uspešnega podjetnika ne pomeni le biti strokovno podkovan in imeti izvrstne podjetniške sposobnosti, pomeni tudi znati se dobro in primerno obleči.



Določena formalna pravila oblačenja v poslovnih krogih še vedno veljajo, čeprav se svetovni trend vse bolj nagiba k sproščenosti in udobnosti.
 
Dobra obleka za uspešnega podjetnika ne pomeni vedno uniformirane klasične obleke s kravato pri moških ali elegantnega kostima za ženske. Bistvo primernega oblačenja je kakovostna obleka ter urejena in negovana podoba. Z obleko dajemo najmanj prvi vtis tako na poslovne partnerje kot tudi sodelavce. Nehote vsakdo premeri sogovornika od nog do glave in pomembne so tudi podrobnosti, ki ustvarijo mnenje o neki osebi. Poceni in brezbrižno kupljena obleka govori o tem, kako vi cenite poslovni svet in osebe, s katerimi se srečujete. Čeprav obleki mogoče ne namenjate veliko pozornosti in je to za vas le dodatna nezaželena obremenitev, lahko pomeni, da nikakor ne boste mogli napredovati in boste ostali na istem nivoju celo večnost. Smešno se sliši, da bi lahko obleka imela tako veliko moč pri poslih, ko pa je vendarle pomemben predvsem izdelek ali storitev. A rek, da obleka naredi človeka, ni zaman. Vsakdo lahko pove, da se v določenem oblačilu drugače počuti kakor v kakem drugem kosu obleke. Tako tudi vsaka obleka psihološko vpliva na človeka. V oblačilu z višjim ovratnikom na primer se počutimo bolj vzvišene in tako tudi delujemo. Temna barva oblačila nam daje nekakšno nedostopnost in avtoriteto. Kako izbrati pravo oblačilo, pa je odvisno od okolja, v katerem delamo. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *