Dokapitalizacija ali posojilo?

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 11.05.2009



Zanima me, kakšna je razlika, če podjetje dokapitaliziram ali če mu dam posojilo. Katera oblika je ugodnejša za podjetje in seveda tudi zame osebno?
 
Vprašanje je zelo splošno. Skušala bom odgovoriti z naslednjimi predlogi. Če imate med sestavinami kapitala neuporabljen dobiček, ga lahko preoblikujete v povečanje osnovnega (vpoklicanega) kapitala in nima nobenega davčnega učinka (takšna oblika dokapitalizacije ni obdavčena). S tem si izboljšate bonitetno sliko podjetja – predvsem če imate namen v prihodnosti najeti kakšne bančne vire (kratkoročna ali dolgoročna posojila) ali kandidirati na javnih razpisih.
 
Če želite dati podjetju posojilo kot družbenik (lastnik – predvidevam, da ste več kot 25-odstotni lastnik v družbi), morate biti pozorni na institut tanke kapitalizacije. Kaj pomeni institut tanke kapitalizacije? Če ste več kot 25-odstotni lastnik (družbenik) v družbi, je pomembno razmerje med lastnim (vašim) deležem v družbi in danim posojilom. V letu 2009 je to razmerje 6-kratnik posojila v primerjavi z lastniškim deležem. Če je posojilo nad to vrednostjo, se družbi obresti ne priznajo kot davčno priznani odhodki. Fizična oseba mora obresti prijaviti v letnem obračunu dohodnine (neodvisno od višine danega posojila ali lastniškega deleža).
 
Če imate torej neuporabljen dobiček preteklih let, se vam izplača, da ga namenite v povečanje osnovnega kapitala (dokapitalizacijo) in nimate davčnih obveznosti. Če boste dali posojilo lastnemu podjetju, bodite pozorni na razmerje med lastniškim deležnem in deležem (višino) posojila.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *