Dolar gor, dobiček dol

Avtor: Tine Juha | Objava: 09.09.2008

Surovine kupujete v dolarjih, izdelke pa prodajate v evrih. Ali veste, da lahko že majhna sprememba tečajev obeh valut izniči vaš dobiček? Razen če se seveda ne zavarujete pred valutnim tveganjem.


(i-StockPhoto)

Skoraj vsak med vami je v zadnjih mesecih ali letu dni v dnevnem časopisju naletel na opozorila Banke Slovenije pred pretiranim zadolževanjem tako prebivalstva kot podjetij v švicarskih frankih. Malokdo pa je ta opozorila razumel in jih vzel resno. Zadolževanje v švicarskih frankih je bilo cenejše in to nam je bilo dovolj.  
 
V glavnem so naši osnovni prihodki v evrih. Če smo zadolženi v švicarskih frankih, pa moramo kredit vračati v tej valuti. Predpostavimo, da danes za en evro dobimo 1,5 švicarskega franka. Obrok, ki ga moramo vračati kot podjetje, pa znaša 5000 frankov mesečno. Ker prilivov nimamo, moramo kredit vračati tako, da v banki kupimo omenjenih 5000 frankov, ki nas danes stanejo 3333,33 evra. Takšen obrok lahko vračamo precej neobremenjeno. Vendar se čez dva meseca švicarski frank okrepi in je en evro vreden »le še« 1,3 franka. Za vračilo mesečnega obroka, ki ostaja nespremenjen, torej 5000 frankov, moram čez dva meseca plačati že 3,846,15 evra. Torej 512,8 evra več kot pred dvema mesecema oziroma 15,4 odstotka več, kot smo sprva predvidevali. Z zadolževanjem v švicarskih frankih smo torej obrestno tveganje, pred katerim bi se lahko zavarovali, zamenjali za valutno!

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *