Dolgo, vroče poletje

Avtor: Lidia Pavlin | Objava: 10.06.2003

Kaj si nadeti, ko nas daje poletna vročina? Na dopustu in v prostem času ni zadreg, kaj pa v službi in drugih formalnih priložnostih?



Če dobro pomislim, ne poznam nikogar, ki se ne bi veselil poletja in vročih dni. Celo tisti, ki vročine ne ljubijo preveč, se strinjajo, da je poletje prekratko. Res, nakupovalna mrzlica majčk s kratkimi rokavi, lahkih poletnih oblekic, kratkih hlač, kopalk in sandalov se začne že veliko pred poletjem. In ko vročina udari, smo pripravljeni. Pa smo res?

Za popoldanski ali večerni sprehod, za skok na bazen, za dopustniške dni – prav gotovo! A dejstvo je, da moramo v vročini tudi delati. Ne glede na vse blagodejne učinke (no, o tem bi lahko še razpravljali) klimatskih naprav v pisarnah, avtomobilih in trgovinah, je poletje na ulicah vroče. In v službo pač ne gremo v kratkih hlačah ali (bog ne daj!) v kopalkah! Kaj torej obleči?

Za bolj formalne priložnosti so primerni lahki kostimi (hlačni ali s krilom) s kratkimi rokavi, za moške pa obleke iz tanjših materialov v svetlih tonih. Kravata je v zadnjih letih že tako ali tako deloma izgubila pomen, poleti pa bi jo lahko razglasili za mučilno orodje. Enako velja pri ženskah za najlonske nogavice. Če ste se kdaj udeležili predavanja o bontonu ali protokolu, potem veste, da so »najlonke« obvezne tudi poleti. No, če ravno ne boste povabljeni na čajanko k predsedniku države, pustite prstom (z obvezno nalakiranimi nohti), da bosi migajo v odprtih sandalih. Drugače je pri moških. Kadar gre za »resne« sestanke, si gospodov v poslovnem svetu ne predstavljamo v odprtih sandalih in bosih nog. Če pa je pred vami običajen dan v pisarni, brez zunanjih obiskov, si dajte duška s sandali brez nogavic!

Prednost naravnim materialom

V vročini prisegamo na oblačila iz naravnih materialov: svilo, viskozo, lan, bombaž. Nikar se ne ustrašite lanu! Prav tak, pomečkan, je moderen, povrh pa še lahek. Pravi balzam za naše telo v poletnih mesecih, tako za gospe kot za gospode.

Za manj formalne sestanke so primerne lahke obleke ali kombinacije krila in bluze za ženske oziroma tankih hlač in majic za moške. Materiali, pod katerimi je videti spodnje hlačke in nedrčke, niso primerni za nošenje v službi. Prav tako na delovnem mestu ne kažemo popka in ne nosimo vročih hlačk in »strupenih« mini kril.

O tem, kako pod lahke, prosojne materiale izbiramo spodnje perilo, smo že govorili. Zato morda raje nekaj besed (pa brez zamere!) o osebni higieni.

Jutranja prha nas osveži, deodorant po prhanju pa prepreči neprijetne vonjave do poznih popoldanskih ur. Ker poleti razkrijemo noge, stopala, dekolteje in še kar je lepega, je obvezno, da so stopala urejena (če pozimi ne hodite k pedikerju, ga nujno obiščite, preden »se sezujete«!), nohti namazani, noge in pazduhe pa brez dlak!

Slednje seveda velja za gospe, da ne bo pomote!

Pa dolgo, vroče poletje vam želim!

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *