Domača pisarna

Avtor: Nina Belopavlovič | Objava: 09.05.2011

Marsikateri podjetnik si ob zagonu nove dejavnosti ne more privoščiti najema poslovnih prostorov. Zato je logična posledica ureditev pisarne kar na svojem domu.


Nove mize so manjše, kar je logično, saj se količina papirja zmanjšuje.

Pred pojavom interneta si verjetno nihče ni predstavljal, da bo lahko delovni dan preživel kar v udobju domače dnevne sobe, z računalnikom v naročju in hladilnikom na dosegu roke.
 
Če vaša osnovna dejavnost ni povezana s pisarniškim delom in mu posvetite le uro ali dve na dan, lahko domačo pisarno skrijete v veliko omaro, ki gosti mizico, računalnik, knjižno polico in manjši stolček, če se ne boste zadovoljili kar s stolom izza jedilne mize. Za resno delo na domu pa bo treba žrtvovati že več prostora in ga opremiti kot pravo pisarno z dovolj veliko mizo, pisarniškim stolom, predalniki, policami ter vso opremo od računalnika do fotokopirnega stroja.
 
V 80-ih letih so bile pisalne mize sestavni del spalnice, skupaj s posteljo, garderobnimi omarami in nočnimi omaricami. Nekdaj shramba, kasneje utiliti, likalnica, pralnica in odlagališče odvečne navlake se je sčasoma prelevila v mini pisarno. Lahko jo uporablja le domača gospodinja za osebno korespondenco ali vanjo prihajajo otroci igrat računalniške igrice. Če pa se odločite za delo na domu, lahko postane središče vašega poslovnega življenja.
 
Od preostalega stanovanja ločen prostor ne omogoča le bolj zbranega dela, temveč tudi onemogoči drugim družinskim članom, pa naj gre za otroke, gospodinjsko pomočnico ali hišne ljubljenčke, da bi nehote pomešali pomembne dokumente ali vas motili pri delu.
 
Kaj torej potrebujete?
 
Pisalna miza je gotovo doživela največje spremembe v zadnjih nekaj letih. Nove mize so manjše, kar je logično, saj se količina papirja zmanjšuje, prostora mora biti le za računalnik, morda še list papirja in knjigo. Zato jih je lažje umestiti v prostor kakor včasih. Globina mize (ta danes znaša 60 centimetrov ali manj) namreč določa oddaljenost od zaslona, ki mora biti najmanj 60 centimetrov. Pri tej razdalji je naprezanje oči minimalno. Zavedati se je treba, da pri branju s pogledom prepotujete celotno širino in višino zaslona. S približevanjem predmeta, ki ga hočete izostriti, raste tudi obremenjenost oči, katere posledica je utrujenost očesnih mišic. Zaslona nikakor ne nagibajte k sebi. Če se zalotite, da si skušate s takim položajem izboljšati ločljivost, se verjetno na zaslonu pojavljajo odbleski. V tem primeru je treba obrniti zaslon proč od vira svetlobe, v najslabšem primeru pa celo spremeniti položaj mize v prostoru.
 
Opozoriti je treba tudi na višino mize. Ta naj bo čim bliže standardnim 75 centimetrom, če uporabljate prenosnik, pa vse do 80 centimetrov, ko imate pod delovno površino izvlečno polico za tipkovnico in če ste višje postave.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *