Domen Verdnik – navidezno resnično

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 08.06.2005

Za podjetje Sekvenca je večina prvič slišala ob letošnji podelitvi viktorjev. Takrat je to podjetje prejelo viktorja za animacijske dosežke v oddaji Hri-bar. Zmožnosti in ambicije prvega moža Sekvence pa segajo še veliko dlje ...



Naj vas spomnim, gre za računalniško animacijo znanih Slovencev, ki v oddaji poteka v živo. Animirani liki se premikajo tako, kot se v tistem trenutku giblje človek, ki z govorom oponaša resnične osebe, in celo usta odpirajo takrat, ko posnemovalec govori.  

In kaj je tu posebnega? Sama navidezna resničnost ima že dolgo zgodovino. O njej se je začelo na veliko govoriti že v osemdesetih letih, ko so podjetja in inštituti poskušali človeške čute intepretirati skozi računalnik. Med najbolj znane tovrstne poskuse sodijo posebna očala, ki računalniško sliko projecirajo neposredno na oči. Rezultat je močnejše podoživljanje slike; gledalec ima občutek, da dogajanje spremlja v živo oziroma da je sam del dogajanja.  

Glavna pomanjkljivost rešitev za navidezno resničnost je visoka cena. In tu vstopi s svojo iznajdbo ljubljansko podjetje Sekvenca. »Mi smo se rešitve lotili z drugega konca. Odločili smo se za razvoj take rešitve, ki od uporabnike ne bo zahtevala drage tehnologije. Želeli smo, da bi rešitev tekla na običajnem osebnem računalniku, in to v realnem času,« pojasnjuje vizijo direktor podetja z dvanajstimi zaposlenimi Domen Verdnik.    

Ko ste istočasno doma in v galeriji
 
Nadaljevanje članka je dostopno samo naročnikom.
 
Kaj pomeni v realnem času? Zamislite si, da imate v rokah določen izdelek. Lahko ga obračate, razdirate, sestavljate in ogledujete z vseh strani. Vse to lahko počnete tudi z računalniško vizualizacijo izdelka, ne da bi izdelek morali imeti v rokah. »Mi izdelek razstavimo na posamezne sestavne dele in ga na računalniku ali na platnu prikažemo v tridimenzionalni tehniki in v stereoskopiji, to je v 3D-sliki, ki lebdi v prostoru pred nami in jo doživljamo, kot da bi bila zares resnična. Pri tem je pomembno, da kupec ne gleda vnaprej posnetega filma, temveč lahko vsak sestavni del s pomočjo tipkovnice ali igralne palice posebej pogleda, ga obrača in opazuje s tiste strani, kot želi v živo, v realnem času,« pojasnjuje Verdnik.
Moja največja napaka
»Nisem zaupal svoji intuiciji, ampak sem verjel osebi, ki mi je stisnila roko ter zraven držala figo v žepu.«
Po vedenju zaposlenih v Sekvenci take rešitve ne ponuja nihče, ne v Sloveniji ne v svetu. Vse znane rešitve namreč zahtevajo veliko drage opreme in so za povprečnega uporabnika nedosegljive. V filmski industriji, na primer, uporabljajo za animacijo tako imenovane farme strežnikov − množice med seboj povezanih računalnikov. Rešitev Sekvence pa teče, kot rečeno, v enem osebnem računalniku. Seveda, upodobitev likov ni tako brezhibna kot v najdražjih animiranih filmih, je pa še vedno zadovoljiva. Domen Verdnik pravi, da so za rešitev vložili patentni prijavi v Evropski uniji in v Ameriki in da čakajo na pridobitev patenta.    

Uporaba na številnih področjih 

Vizualizacijo v realnem času je moč uporabljati na številnih področjih. V Sekvenci razvijajo tri osnovne programe: zabavni, prostorski in medicinski. Zabavni program je namenjen predvsem predstavitvam izdelkov, ki jih ne želimo ali ne moremo izročiti v roke kupcem, vodenju prireditev in pri animacijah. Prednosti take predstavitve je več, od prihranka pri prevozu izdelka do varovanja inovativnih rešitev pri izdelku. Ključni del izdelka lahko prikrijejo, tako da kupec izdelka ne more kopirati. Domen Verdnik kot zgled njihovega zabavnega programa pokaže virtualno galerijo, po kateri se lahko »sprehajamo«, se ustavimo pri vsaki sliki, jo pogledamo in gremo naprej. Pot ni vnaprej določena, izbiramo si jo sami, kot bi se zares sprehajali v galeriji.
Sekvenca je v javnosti najbolj znana po animiranih likih v oddaji Hri-bar.
Vizualizacija v realnem času dela na področju prostorskih informacijskih sistemov skoraj čudeže. V Sekvenci so za Mestno občino Ljubljana v virtualni svet prenesli vso Ljubljano. Uporabnik si lahko pogleda katerokoli hišo v mestu, se sprehodi okoli nje in jo pogleda z vseh strani. V nekatere objekte lahko tudi vstopi in si jih ogleda od znotraj. Mesto si lahko ogleda podnevi ali ponoči. Možnosti so skoraj neomejene. Lahko se denimo povzpnemo na ljubljanski grad in si z njega ogledamo mesto.  

»Po istem sistemu razvijamo rešitev za vojaške potrebe, in sicer 3D-navigacijski sistem za helikopterje. Vojaki lahko s pomočjo navideznega prikaza terena natančno preučijo teren, še preden se nanj zares odpravijo. Lahko si ogledajo relief, nevarne točke, izmerijo natančne razdalje med objekti, višinske razlike, hitrost vetra, vremenske razmere in tako naprej,« opisuje možnosti direktor Sekvence. Izdelek so razvili v sodelovanju z nemškim podjetjem, ki je prevzelo trženje. 

Vizualizacija v realnem času je nepogrešljiva v prostorskih informacijskih sistemih na področju urbanizma, gradbeništva, geodezije, vojske ...
Ta navigacijski sistem jih je takoj postavil na seznam zanimivih podjetij za protidobave pri nakupih vojaške opreme. Kot je znano, mora tuji dobavitelj vojaške opreme za določen del vrednosti posla kupiti opremo od slovenskih podjetij. Sekvenco je obiskal predstavnik Nase in jim predstavil možnosti sodelovanja. Verdnik pravi, da je sodelovanje še zavito v skrivnost, saj so dobili samo vabilo brez konkretnih podatkov. 

Tretji program, ki ga razvijajo v Sekvenci, so rešitve za uporabo v medicinske namene. Ko bo rešitev razvita, bodo lahko kirurgi načrtovali in simulirali kirurške posege na svojih računalnikih s pomočjo realnih podatkov o pacientu in v realnem času. Rešitev so kirurgom prvič predstavili konec maja v Portorožu. Namenjena je bila operacijam kolkov.   

Nagrajevanje zaposlenih z delnicami 

Toliko o dejavnosti podjetja. Zdaj pa poglejmo še, kdo se dejansko »skriva« za podjetjem Sekvenca. Lastnik in direktor podjetja je diplomirani fizik Domen Verdnik. Morda se ga kdo še spomni iz časov, ko je za potrebe ministrstva za okolje in prostor postavil prvi geoinformacijski sistem v Sloveniji, ki je tekel po internetnem protokolu. Verdnik ima ta sistem še danes za velik osebni dosežek. Pozneje je ustanovil eno prvih podjetij internetne ekonomije pri nas Eon, ki ga je uspešno dokapitaliziral s tujim tveganim kapitalom in svoj delež čez nekaj let prodal. Po prodaji Eona si je vzel leto dni »podjetniškega dopusta« za hčerko Brino, ki se je takrat rodila. 

Moja formula za uspeh
»Zaupati moraš svoji intuiciji, delati, meriti, popravljati in se sproti učiti.«
»V tistem letu sem razmišljal, kaj naj počnem, ko se bo dopust končal. Pogovarjali smo se s prijatelji, med katerimi so slikarka, oblikovalci, informatiki, poslovneži in drugi, ki so imeli izkušnje z računalniško vizualizacijo.« Tik pred lanskim poletjem je dobil možnost naseliti podjetje v ljubljanskem tehnološkem parku, zato ni imel niti časa ustanavljati podjetje. Verdnik je preprosto kupil spečo delniško družbo. Iz tega časa pove zanimivo zgodbo, ki je tipično slovenska. »Po nakupu spečega podjetja sem na mariborskem sodišču vložil zahtevek za spremembo imena družbe. Na odgovor sem čakal dva meseca in pol, nakar je sodišče zahtevek zavrnilo. Potem sem sedež družbe preselil v Ljubljano in tam je sodišče ime takoj spremenilo. Pozneje sem dobil informacijo, da mariborsko sodišče na splošno rado 'zafrkava' podjetnike in da mi nismo bili izjema,« trdi Domen Verdnik. 

Samo se poraja vprašanje, zakaj je kupil delniško družbo in ne podjetja z omejeno odgovornostjo. »Največja težava v novem podjetju je motivirati zaposlene. Za motiviranost sta po mojem mnenju ključni dve stvari, duh zaposlenih in denar.« Verdniku je bil blizu ameriški način nagrajevanja zaposlenih z delnicami, zato se je odločil za delniško družbo. Vsakemu zaposlenemu, ki se zaposli v podjetju, ponudi nakup delnic po vnaprej določeni ceni. Konkretno, zaposleni lahko v treh letih kupi delnice po ceni, ki je veljala na dan zaposlitve. Če v tem obdobju podjetje dobro posluje, lahko tržna cena delnice močno zraste in delavec dobro zasluži.  

Verdnik pravi, da se da opcijski sistem nagrajevanja elegantno izpeljati z delnicami na prinosnika. S temi delnicami lahko lastniki preprosto trgujejo in jih prodajajo znotraj in zunaj podjetja. No, kako bodo stvari v resnici tekle, bomo lahko videli šele v prihodnjem letu, ko naj bi zaposleni prvič kupovali in prodajali delnice.  

Naslednji izziv: najti tvegani kapital
 

Domen Verdnik je ves začetni kapital za zagon podjetja zagotovil sam. Po letu dni razvoja je pred drugo fazo financiranja. Do konca leta želi podjetje dokapitalizirati s tveganim kapitalom, kar bi jim omogočilo še močnejšo usmeritev v razvoj, zlasti rešitev za potrebe medicine. Tretjo fazo financiranja napoveduje za čez dve leti. Takrat želi najti stateškega partnerja za vsakega od omenjenih treh programov.  

V Sloveniji tveganega kapitala ni lahko dobiti. »Lani sem se pogovarjal s tremi domačimi finančnimi skupinami. Lastnikov kapitala naša dejavnost ne zanima. Vsi so bili sicer navdušeni nad našim delom, niso pa bili pripravljeni vložiti denarja. Izgovarjali so se, da še ni pravi čas ali da nimajo na voljo tveganega kapitala.« Verdnik zdaj išče vlagatelje v tujini. Financiranje z izdajo delnic na ljubljanski borzi se mu ne zdi primerno. Ne išče množice vlagateljev, temveč enega, ki razume njihovo dejavnost in jim bo omogočil razvojno delo.  
 
In če ne bo denarja? »Potem se bomo usmerili v produkcijo in ne v razvoj. Stroške poslovanja lahko pokrijemo s programom zabave, to je z rešitvami za podjetja,« odgovarja Domen Verdnik. Razvoj rešitev za medicino bi v tem primeru upočasnili.

Izkaznica podjetja

Podjetje: Sekvenca, d.d.
Kraj: Ljubljana
Dejavnost: razvoj rešitev za vizualizacijo v realnem času
Zaposleni: 10 redno, 2 pogodbeno
Trgi: Slovenija


Izkaznica podjetnika

Podjetnik
: Domen Verdnik
Starost: 41 let
Izobrazba: diplomirani inženir fizike
Konjiček: Žena Katja prihaja iz znane hrvaške družine umetnikov, tako da v prostem času obiskujeta predvsem kulturne prireditve. Tudi njun sedemletni sin Jakov že igra v gledališču. Domen Verdnik za druge konjičke nima časa, saj je nenehno razpet med Ljubljano, kjer dela, in Zagrebom, kjer živi njegova družina.


Aduti

- Razvoj rešitev, ki pomenijo svetovno inovacijo.
- Mlad izobražen tim strokovnjakov. Od 12 zaposlenih sta dve doktorici znanosti in dva magistra.
- Opcijski sistem nagrajevanja zaposlenih. Zaposleni so motivirani za dobro delo, saj so ob plači dodatno nagrajeni z delnicami podjetja.
- Možnosti za sodelovanje z Naso, ki je prva vzpostavila stik z njimi.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *