E-izvršba

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 10.01.2011

E-izvršba je lahko odlično sredstvo, da hitro pridete do zasluženega denarja. A le, če se dolžnik ne pritoži.



Leta 2008 je začel veljati Pravilnik o obrazcih, vrstah izvršb in poteku avtomatiziranega izvršilnega postopka (v nadaljevanju Pravilnik, URL RS št. 121/2007), ki je bistveno poenostavil vlaganje izvršilnih predlogov zoper neplačnike, in naj bi tako pomembno prispeval k izboljšanju plačilne discipline v naši državi.
 
Prednosti e-izvršbe so nedvomno velike, med njimi pa bi izpostavil predvsem hitrost in cenovno dostopnost tega postopka. Pod pogojem, da dolžnik ne ugovarja predlogu za izvršbo, ki ga poda upnik, postane izvršilni sklep pravnomočen že osmi dan po njegovi vložitvi, deset dni po pravnomočnosti pa preide v izvršbo k dolžnikovi banki. Ker obenem oddelek za verodostojno listino pri Okrajnem sodišču v Ljubljani sam opravi poizvedbe, potrebne za uspešno dokončanje izvršbe (denimo o transakcijskem računu dolžnika, o njegovi zaposlitvi ipd.), se lahko upnik dejansko poplača mnogo hitreje, kakor je to veljalo prej. 
 
Izvršilni predlogi na podlagi verodostojne listine, kot sta račun in menice, ki so v praksi daleč najbolj pogosti, se pri e-izvršbi vlagajo na predpisanem obrazcu. Upniki lahko take izvršbe vlagajo sami ali pa najamejo katero od specializiranih podjetij, ki se ukvarjajo s strokovno pomočjo pri vlaganju e-izvršb.
 
Ob vložitvi e-izvršbe prek predpisanega obrazca morajo upniki plačati tudi sodno takso. Ta se lahko plača v gotovini, preko POS-terminala v vložišču centralnega oddelka za verodostojne listine, pa tudi prek mobilnega telefona ali s kreditno kartico.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *