Eko posli

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.03.2004



Skrb za okolje postaja trendno gibanje, ki odpira številne podjetniške priložnosti. Iz knjige State of the World 2004* smo izbrali nekaj najbolj zanimivih poslov za prihodnost.
 
Biorazgradljive vrečke 

Plastične vrečke so doživele velik razcvet sredi sedemdesetih let s pojavom tehnologije za cenejšo proizvodnjo. Danes strogim ekoloških zahtevam ne ustrezajo več, zato proizvajalci iščejo nove rešitve. V zadnjem času se uveljavljajo biorazgradljive vrečke, ki ne vsebujejo polietilena. Na Olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju so kar 76 odstotkov ostankov hrane zbrali v biorazgradljivih vrečkah, ki so jih nato s hrano vred kompostirali. Tržni delež biorazgradljivih vrečk znaša zlasti zaradi visoke cene trenutno zgolj en odstotek. V prihodnosti se bo njihova uporaba verjetno močno povečala.    
 
Energetsko učinkovitejši stroji 

Zaradi izjemne rasti gospodarstev v najbolj naseljenih deželah in povečanega povpraševanja drugod po svetu bo cena energije še naraščala. Eden večjih izzivov proizvajalcev bo razvoj izdelkov, ki bodo energijo izkoriščali bolje od sedanjih. Rezerv je še veliko. Za vsakih 100 enot vložene energije v elektrarno ali v nek stroj pridobimo v povprečju samo 28 odstotkov koristne energije v obliki elektrike ali toplote. Izkoristek energije tudi v najbolj razvitih državah ni bistveno boljši. V Ameriki, na primer, znaša še vedno skromnih 37 odstotkov.    

Predelava odpadkov 
 
Resnično velik posel postaja tudi recikliranje. Poznavalci ocenjujejo, da podjetja že danes predelajo 600 milijonov ton izdelkov letno, z recikliranjem ustvarijo 160 milijard dolarjev prihodkov in zaposlujejo milijon in pol ljudi. Tudi naravovarstveni prihranki so ogromni. Za izdelavo aluminija z recikliranjem potrebujemo 95 odstotkov manj energije kakor za proizvodnjo iz osnovne surovine. Z recikliranjem bakrenih izdelkov prihranimo 85 in z recikliranjem plastičnih mas 80 odstotkov energije.    

Razgradnja računalnikov 
 
Po mnenju strokovnjakov izvira kar 70 odstotkov težkih kovin v tleh iz zavrženih računalnikov. Z ekološkega vidika so računalniki čista katastrofa. Za proizvodnjo dvogramskega čipa, denimo, potrebujemo 630-krat večjo maso osnovnih surovin. V računalniku najdemo svinec, kadmij, fosfor, barij, krom, PVC in druge nevarne snovi.
 
Organsko pridelana hrana 
 
Leta 2002 je svetovna prodaja organsko pridelane hrane znašala 23 milijard dolarjev. Polovico so je prodali v Evropi. Znano je, da so ti pridelki od 20 do 30 odstotkov dražji, kar naj bi bila posledica manjše pridelave v primerjavi s klasično. Vendar po rezultatih mnogih študij to ne drži. Z naravi prijaznejšo proizvodnjo se da pridelati ravno toliko in celo več. Na sušnih območjih, denimo, je pridelek zaradi uporabe zastirke in komposta občutno večji. Po drugi strani pa so stroški nižji, saj kmetje ne uporabljajo pesticidov in umetnih gnojil. 

Ustekleničena voda 

Pomanjkanje čiste pitne vode na stežaj odpira vrata proizvajalcem ustekleničene vode. Svetovna prodaja ustekleničene vode trenutno znaša 35 milijard dolarjev in se vsako leto poveča za 12 odstotkov. Največjo rast dosega prav v najgosteje naseljenih državah. V Indiji prodaja narašča za 50 odstotkov letno. Za prodajo se v prihodnosti ni treba bati. Prebivalstvo bo še naraščalo, že sedaj pa 1,5 milijarde ljudi nima dostopa do pitne vode.  

* Opomba: Poročilo State of the World vsako leto izdaja The Worldwatch Institute iz Washingtona.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *