Ekoturizem in posli v Venezueli

Avtor: Nives Pahor | Objava: 09.09.2005

Fabricio Mosegue Hidalgo in Adrijana Mandl vas popeljeta na ekološki safari v Venezuelo? Živita v Sloveniji, pomagata pa vam lahko tudi pri sklepanju poslov v Venezueli.


Adrijana Mandl in Fabricio Mosegue Hidalgo

Adrijana Mandl iz Krškega in Fabricio Mosegue Hidalgo iz Venezuele sta se spoznala pred sedmimi leti, ko je Adrijana potovala po Južni Ameriki. Nekaj časa sta potrebovala, da sta se odločila, kje bosta živela, in glede na tedanje politične razmere v Venezueli (zaradi nemirov tudi univerza ni delovala) sta se leta 2001 odločila za Slovenijo. Zdaj živita v Ljubljani, sicer pa večino leta preživita med Slovenijo in Venezuelo. Lani sta začela uresničevati svoje podjetniške sanje in v Venezueli ustanovila podjetje Araguato Expeditions (www.araguato.org), katerega glavna dejavnost je ekološki turizem v Venezueli. Svoje popotniške izkušnje in ljubezen do potovanj, pravi Adrijana, sta združila v podjetju, katerega vizija je predstavitev Venezuele na drugačen, popotniški način.

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Fabricio Mosegue Hidalgo: »Venezuelski trg je zelo velik in odprt za različne izdelke in posle, zlasti v večjih mestih. Velika mesta so dobra začetna točka. Venezuelci na primer veliko dajo na zunanji videz, radi so urejeni tako, da veliko zapravijo za obleko, pričeske, kozmetiko. V tem so zelo podobni Italijanom.«
Adrijana je sicer diplomirana ekonomistka. Potovati je začela v Evropi in nadaljevala po Tajski, Maleziji, Indoneziji, Indiji, Nepalu, Japonski, ZDA, Peruju, Ekvadorju, Kolumbiji in Venezueli. Na Japonskem in v Venezueli je tudi živela.  
 
Fabricio v Sloveniji končuje študij zgodovine na Filozofski fakulteti in poučuje španščino. V okviru podjetja pomaga tudi podjetjem, ki želijo prodreti na venezuelski trg, saj v zadnjem času vse več evropskih podjetij posluje v Venezueli. Sicer pa vsako leto od tri do pet mesecev (poleti) preživi v Venezueli kot vodnik ekoturističnih safarijev.

Ideja je zorela nekaj let
 

Preden sta se odločila za ekoturizem, sta temeljito preučila trg, kaj že obstaja in kako bi lahko izstopila iz množice ponudb. Fabricio je že prej v Venezueli delal kot vodnik in organiziral različne safarije. Podjetje sta odprla v Venezueli, ker se želita tam širiti, pojasnjue Adrijana. Lani poleti sta izvedla uspešno poskusno turo s prijatelji. Letos februarja pa sta uradno ustanovila podjetje. Kot pravi Adrijana, je zanimanje za njuna potovanja zelo veliko, česar nista pričakovala tako hitro. Letos do oktobra bosta izvedla že šest safarijev.    

Podjetniško okolje v Venezueli 

Venezuela se zlasti v zadnjih nekaj letih zelo spreminja, razvija in odpira trg. To je povezano s spremembo vlade, čeprav je država politično je sicer še vedno nestabilna. Vlada nasploh spodbuja gospodarski razvoj in privablja tuji kapital. Podjetniški duh je močan, kar se vidi tudi pri velikem številu malih podjetij. Gospodarsko okolje je zdaj dokaj varno. Venezuela je bila in je za mnoga podjetja še vedno izhodiščna, prva država v Latinski Ameriki za osvajanje drugih latinskoameriških držav. Tu so dobre prometne povezave s svetom in z drugimi južnoameriškimi državami.  

V Venezueli je naftna industrija med najrazvitejšimi na svetu. Naš problem pa je, pravi Fabricio, da Venezuela proda 70 odstotkov nafte ZDA in je tako odvisna od njih. Vlada si želi to spremeniti in zmanjšati odvisnost od ZDA, zato se zdaj usmerjajo tudi na Kitajsko, ki bo potrebovala veliko nafte, ter na krepitev stikov z drugimi latinoameriškimi državami. V Venezueli raje poslujejo z drugimi državami kot z ZDA. Sedanji predsednik Hugo Chavez Frias ni najbolj naklonjen ZDA in se raje povezuje s Kubo in drugimi južnoameriškimi državami, zlasti z Argentino in Brazilijo. Želi si, da bi se Južna Amerika združila. V zadnjih 3-4 letih pa se je, kot pravi Adrijana, precej povečalo tudi poslovanje z Evropo, veliko več je podjetij iz EU. Prej so bili v Venezueli precej bolj usmerjeni na ZDA, zdaj pa je Evropa bolj priljubljena.  

Venezuela
Površina: 912,050 km2
Prebivalstvo (julij 2005): 25.375.281
BDP: 145,2 milijardi dolarjev
Poslovne navade 

Venezuela je po poslovnih navadah zelo blizu Italiji in Španiji, pravi Fabricio, ki sta mu ti dve kulturi v Evropi tudi najbližji. Potrebna sta čas in dobra mera potrpežljivosti. Vsi bi radi delali, a pogovori lahko trajajo zelo dolgo, ker si želijo Venezuelčani najprej spoznali človeka, s katerim bodo sklenili posel. Mnogi Evropejci niso vajeni tako dolgo čakati, nadaljuje Fabricio, kar pa je v Venezueli praksa. Čakanje je splošna značilnost − uradov, logistike, sestankov, kosil ... Kar pa ne pomeni, da posli ne tečejo, nadaljuje Fabricio. Ta prevod kulture moraš razumeti, opozarja Adrijana, preden stopiš na ta trg.  

Večkulturna država

V Venezueli živi veliko tujcev. Tu je močna italijanska skupnost, zlasti v gradbeni industriji, Arabcev je precej v trgovini, Portugalcev v živilski industriji. Venezuela, Argentina in morda Brazilija so med najbolj »kozmopolitskimi« državami južne Amerike, ker so med vojno sprejeli veliko emigrantov, pojasnjuje Fabricio. Prav zaradi tega so domačini tudi zelo odprti do tujcev. Vsak Evropejec, ki je prišel sem, je uspel, ker je prinesel delovno kulturo, kar je v Venezueli zelo dobrodošlo. Če pride človek z dobro poslovno idejo, delovnimi navadami in kapitalom, bo uspel, previdnost in poznavanje kulture pa sta tako ali tako povsod potrebna, pravi Fabricio. Lastniki naših malih družinski hotelov so v glavnem tujci (Nemci, Francozi …), pravi Fabricio.  
 
Reka Orinoko v Venezueli
Španščina in poznanstva 

Podjetnik, ki želi v Venezueli, mora razumeti španščino, to je osnovni pogoj, pravi Fabricio. Posli se sklepajo v španščini. Zelo lahko pomaga, če poznate kakega domačina. A tudi tu velja previdnost, opozarja Fabricio, saj je treba najti pravo osebo, ki ji lahko zaupaš. Korupcije je veliko, a se da. Veliko je birokracije, ki je še vedno na pol podkupljiva, pravi Fabricio. No, sicer pa je, pravi Adriajna, tudi pri nas veliko korupcije, le da se šele razkriva. Se pa v Venezueli na tem področju stvari spreminjajo na bolje. Nova vlada si prizadeva, da bi to odpravila in da bi čim bolj modernizirala urade. Internet je kar razširjen tudi v manjših mestih. Mobilni telefoni pa so razširjeni tako kot pri nas. 

Ustanavljanje podjetja 

Ustanavljanje podjetja je dokaj hitro. Vse papirje za svoje podjetje sta dobila v slabih dveh tednih. Res pa je, pravi Fabricio, da je odvisno tudi od tega, kje ustanavljaš podjetje, saj lahko to v večjem mestu traja tudi dlje. Začetni kapital za ustanovitev d.o.o.-ja je približno enak kot v Sloveniji, le da tu kapital lahko prijaviš, naložiš pa pozneje, ne potrebuješ ga takoj.  

Fabricio o Sloveniji: »Gibanje omejeno« 

V Sloveniji, pravi Fabricio, se počutim kot na mejnih prehodih, kjer velja: »Gibanje omejeno«. Ljudje so zelo obremenjeni z mnenji drugih, nenehno se primerjajo in iščejo zunanje priznanje, potrditev, da so nekaj naredili v redu, pravi Fabricio. Veliko je napetosti prav zaradi te potrebe po potrditvi, strahu pred kritiko, vsi hočejo biti popolni. V Venezueli tega ni, nadaljuje Fabricio. Mislim, pravi Fabricio dalje, da bi se morali ljudje bolj posvetiti svojim željam in začeli uživati življenje. Na začetku sem bil kar šokiran, pravi Fabricio.  

Sicer pa, nadaljuje Fabricio, se slovenska kultura zelo spreminja in razvija nove okuse, trende, sprejema nove vrednote. »Slovenija se mi zdi super država za stara leta,« sklene.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *