Ekspresna šola sponzoriranega iskalnega marketinga, 3. del

Avtor: Rok Hrastnik | Objava: 04.06.2010

Če želite kar najboljše učinke svojega internetnega oglaševanja, je optimizacija podstrani, na katero pridejo obiskovalci po kliku na vaš spletni oglas, eden najpomembnejših ključev.



V prejšnjih člankih smo se lotili temeljev iskalnega marketinga in strategij ključnih besed. Spoznali smo, da je ključna beseda začetek verige iskalnega marketinga, ki pravzaprav opredeljuje vse nadaljnje potrebne korake. Za konec pa nam ostaneta še druga dva člena verige – besedilo oglasa in pristanek oziroma podstran našega spletnega mesta, na katero pripeljemo obiskovalca po kliku na oglas.  

Vpliv besedila oglasa 
 
Besedilo oglasa ima mnogo večji vpliv na rezultate iskalnega marketinga, kakor si misli večina tržnikov in podjetnikov. Z njim namreč ne uravnavamo le odziva na oglas sam, temveč tudi odziv obiskovalcev po kliku, ko pridejo na vaše spletno mesto. 

Zamislite si, da prodajate čudežni izdelek za hujšanje in oglašujete prek ključnih besed na iskalniku Google.  

Kaj menite, kakšna bo razlika v rezultatih med oglasoma v spodnjem okvirčku? Kateri oglas bo pritegnil več klikov? Kateri oglas bo nato na spletnem mestu dosegel večji odziv oziroma višjo konverzijo? Prvi oglas ponuja veliko obljubo, a ne pove konkretno, za kaj gre. Tudi drugi oglas ponuja veliko obljubo, a že takoj pove, da gre za izdelek, ki ga bo stranka morala plačati in stane 99 evrov. 

Oglas za isti izdelek, ki obiskovalce vodi na isto spletno mesto, bo torej že samo zaradi svojega besedila lahko povzročil nižjo ali višjo konverzijo na spletnem mestu.

Odlična priložnost za optimizacijo, torej.  

Kateri oglas bi torej izbrali? Če na primer izmerite, da imate na spletnem mestu na določen oglas zelo visoko konverzijo in nizek strošek na konverzijo, boste morda želeli poskusiti z drugačnim oglasom pritegniti še več klikov, pa čeprav bo to pomenilo nekoliko nižjo konverzijo ... zato, ker ste si izračunali, da se vam bolj izplača pridobiti več novih strank, četudi za nekoliko višji strošek. V tem primeru bi uporabili oglas številka 1.  

Če pa ugotovite, da je konverzija na spletnem mestu prenizka in za prodajni odziv obiskovalcev plačujete več, kakor si lahko privoščite, poskusite z nekoliko bolj umirjenim in specifičnim oglasom, kot je drugi oglas.
 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *