Elan power 35

Avtor: Matej Štakul | Objava: 10.10.2003

Elanovi novi jahti se zaradi privlačne oblike, zanimivih rešitev in ugodne cene obeta dober sprejem na trgu.



Ime Elan je v svetu jadrnic zelo ugledno.. Pri družbi Elan Marine pa so se odločili, da na navtični trg še koreniteje posežejo. S konkurenco se bodo tako spoprijeli tudi med motornimi jahtami. Ko so maja na salonu Internautica v Portorožu pokazali prototip nove jahte power 35, večini ni bilo jasno, kam natančno Elanovci merijo. Po nekaj mesecih in prvem prototipu, ki je zaplul v morje, so stvari veliko jasnejše. Kot tudi to, da je angleškemu oblikovalcu Tonyju Castru (zanimivo, da je tudi pod novimi jadrnicami podpisan Anglež, Rob Humphreys) uspel izdelek, ki bo zaradi privlačne oblike, zanimivih rešitev in seveda tudi ugodne cene (od 168.000 evrov dalje) na trgu gotovo dobro sprejet.

Nadaljevanje članka je vidno prijavljenim uporabnikom.

Zelo zanimiva je armaturna plošča, ki spominja na tiste pri avtomobilih – merilniki so izbočeni, ne manjka niti navigacijska naprava, obrnjena proti krmarju. Krmilo je postavljeno v sredino, s čimer je preglednost (še zlasti pri vzvratni vožnji) veliko boljša. Krmarju in sokrmarju sta namenjena sedeža, celoten kokpit je stopnico višje od tal zunanjega salona, ki ga sestavljata dva sedežna kota in miza, namenjena štirim osebam.  
 
Na tleh je že serijsko tikovina, na palubi sta celo pomivalno korito in hladilnik. Streho je moč odpreti vse do loka. Ob odprti strehi (prekrita je s platnom, ki ne prepušča vode) lahko krmar svoje delo opravlja stoje, v salonu pa je več svetlobe. Možna je tudi trda streha – doplačilo 6000 evrov. V notranjost vodijo stopnice (prek drsnih vrat). Na levi je sedežni kot, na desni kuhinja, tudi z mikrovalovko. V kabini je stojna višina. Prednja kabina premore zakonsko posteljo, v drugi kabini sta ločeni ležišči, kjer pa je strop nizek. Kopalnica je precej prostorna, s straniščno školjko. 
Pogonska agregata bosta dva. V šibkejši različici bosta tako dva motorja s po 210 konji, v močnejši različici pa s po 260 konji (kar čoln podraži za 5000 evrov). Gre za turbodizelska motorja Volvo Penta, ki omogočata 26 vozlov potovalne in 35 vozlov največje hitrosti. 
Projekt Power je stal Elanovce šest milijonov evrov, jahto pa bodo izdelovali v hrvaškem Obrovcu, kjer so pred časom kupili in popolnoma preuredili tekstilno tovarno. Power 35 (sejemska premiera je bila konec septembra v Izoli), ki meri v dolžino 10,67 in v širino 3,51 metra, naj bi letno našel 60 kupcev.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *