En prostor - dva nivoja tal

Avtor: Marija Andoljšek | Objava: 10.12.2002

Kvadratura ni vse. Tudi višina prostora odloča o njegovi velikosti in uporabnosti. Zakaj si torej ne bi uredili delovnega mesta "na višjem nivoju"?



Stare stanovanjske hiše so vse bolj priljubljena in iskana lokacija za sedež manjših podjetij. Dobra prenova običajno presega novogradnjo, saj hiša vedno ohranja svojo individualno noto.

Tri metre visoki stropi so v teh objektih čisto običajni - a žal le redkokdaj dobro izkoriščeni. Nujne pohištvene skupine običajnega delovnega prostora (delovni kot, skupino za pogovore in shranjevalno pohištvo) bi brez dvoma lahko postavili kar na tla. Pa vendar je kar polovico talne površine možno podvojiti s tem, da jo dvignemo na 75 do 90 cm visoke omare. Prostor je dobil novo kakovost, ki ni le v ekonomiji, pač pa tudi v jasni razmejitvi dogajanj in ne nazadnje v razgibanem in zanimivem ambientu.

Dva nivoja sta poudarjena tudi z dvema različnima obdelavama tal. Spodnjemu daje stabilen videz keramika v marmoriranem vzorcu. (Ploščice 20 x 20 cm prodaja Bauhaus, Ljubljana). Tla v višjem delu so v kontekstu vse opreme lesena.

Podstavni elementi so večinoma zaprti, globlji od običajnih omar (80 cm) in zato obvezno izvlečni za preglednejše shranjevanje. Delovno mesto je tako rekoč na piedestalu, do katerega vodi nekaj stopnic. Vsaj delno je zavarovano s skoraj nevidno ograjo iz pleksija ali pa kaljenega stekla. Za kompenzacijo okrnjene višine lahko strop nad delovnim kotom prekrivajo ogledala, ki ustvarjajo iluzijo višine.

Slog opreme ni suhoparno pisarniški. Za to poskrbijo tudi režiserski zložljivi Stoli, ki so v belem in črnem platnu in ogrodju iz bukovine. (Prodaja jih Metalka Gorenjska, BTC, Ljubljana.)

V kontekst take opreme se odlično vključuje okenska žaluzija z lesenimi lamelami - hit, ki vse bolj osvaja javne in zasebne prostore in je zavesa in senčilo hkrati. (Prodaja jo Šenk trade, Ljubljana.)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *