Espresso iz rdečega čaja

Avtor: | Objava: 04.07.2008



Ste kdaj pomislili, da bi pili kapučino ali espresso iz rdečega čaja? Ne? Zdaj lahko. Nov, zanimiv in, kot pravijo, zdravju koristnejši izdelek prihaja iz Južnoafriške republike, natančneje, iz hribovja Cedarberg.  

Leta 2005 je Carl Pretorius, južnoafriški kmet in odvisnež od ekspresne kave, vkorakal v kuhinjo po svojo dozo kofeina za hitro poživitev. Razdražen zaradi pomanjkanja kofeina je namesto škatlice s kavo pomotoma vzel škatlico z rdečim čajem rooibos. Vsebino je kot po navadi dal v aparat za ekspresno kavo in tako je nastal »red espresso«. Rdeči espresso ima močan okus, ki nekoliko spominja na oreh in je brez usedline na koncu. Čaj rooibos, ki ga uporabljajo zanj, raste v divjini in ga obirajo na roke na eni sami kmetiji v hribovitem predelu Južne Afrike, imenovanem Cedarberg Mountains. S patentom zaščitena metoda priprave daje rdečemu espressu bogatejši okus, barvo in zdravju koristnejše snovi kot običajni čaj rooibos. Pa še brez kofeina je in, kot pravijo, ima petkrat več antioksidantov kot zeleni čaj in celih desetkrat več kot običajni čaj rooibos. Kot iz kavnega lahko tudi iz rdečega espressa naredite kapučino in druge mešanice z mlekom po svojem okusu. 

Rdeči espresso so na južnoafriški trg poslali novembra 2005. Leto pozneje je dobil nagrado »izdelek leta«, do konca leta 2006 pa je pijača obkrožila svet.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *